BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.039,23
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Atalay Beypazarı'nda iftara katıldı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara Valisi Yüksel ile birlikte Beypazarı'nda Kent Tarihi Kültür Müzesi'nin açılışını yaptı.

Abone ol

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Bu pakette Anayasa Mahkemesi'nde yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi, bir insan hakları mahkemesi oluyor. Vatandaş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM), Strazburg'a değil, bizim Anayasa Mahkememize gidecek" dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara Valisi Yüksel ile birlikte Beypazarı'nda Kent Tarihi Kültür Müzesi'nin açılışını yaptı.

Bakan Atalay daha sonra Beypazarı Kaymakamlığı tarafından düzenlenen değerlendirme toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Atalay, referandumunun siyasi bir seçim olmadığını söyledi. Muhalefet partilerini eleştiren Bakan Atalay, muhalefetin anayasa değişikliği dışındaki başka konuları tartıştıklarını söyledi. Atalay, kendilerin ise mümkün olduğunca pozitif siyaset yürütmeye çalıştıklarını kaydetti.


Türkiye'de daha önce 3 kez anayasa değişikliği yapıldığını hatırlatan Bakan Atalay, ilki dışındakilerin askeri yönetimler döneminde yapıldığına dikkat çekerek, bunu 'Türkiye'nin şansızlığı' olarak nitelendirdi. Hiç bir partinin '1982 Anayasası değişmesin' demediğini vurgulayan Bakan Atalay, "Bu paket ortaya atılınca belli bir muhalefet karşı çıktı" diye konuştu.

Anayasanın tamamını değiştirmek istediklerini ifade eden Atalay, ancak partilerine yönelik kapatma davası açıldığı hatırlatarak, "Bunlar komedidir, demokratik sistemlerde bu hiç olmaz. Bu gelişmenin esas sebebi anayasa değişikliğini önlemek ve oldu da" dedi.
Türkiye'de 6 kez halk oylaması yapıldığını hatırlatan Bakan Atalay, Türkiye'de referandum geleneğinin fazla olmadığını ama önemli kararlarda vatandaşın oyuna gidilebilmesi gerektiğini ifade etti. CHP'nin millete gitmektense Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi tercih ettiğini savunan Bakan Atalay, "Değişiklik sistemde büyük çaplı değişiklik öngörüyordu. Karşı çıkanlar onun için karşı koyuyor" diye konuştu.
Yapılan değişikliklerle bireyin daha korumalı hale getirildiğine işaret eden Bakan Atalay, insana daha fazla değer veren bir anayasa yapıldığını ifade ederek, "Millet iradesinin, yani vatandaş oyunun değeri artıyor" dedi.


Anayasa Mahkemesi'nin yapısının kökten değiştiğini belirten Bakan Atalay, şöyle devam etti:

"Bu pakette Anayasa Mahkemesi'nde yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi bir insan hakları mahkemesi oluyor. Vatandaş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, Strazburg'a değil, bizim Anayasa Mahkememize gidecek. Yani statüsü yükselmiş bir insan hakları mahkemesi konumuna gelmiş oluyor. Hükümetin üye falan ataması yok."
Hakimler ve savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısındaki değişikliklerle ilgili de bilgi veren Bakan Atalay, yaptıkları araştırmalara göre en fazla güven duyulan kurumun polis, en az duyan kurumun ise yargı olduğunu söyleyerek, "Yargıya vatandaşın güveni az. Bu çok tehlikeli. Hepimizin en fazla güveni yargıya olmalı. Şu anda böyle bir güven yok. Onun için yargıdaki değişiklik çok zaruri" dedi.
Yargıda keyfilik olmaması gerektiğini vurgulayan Atalay, tarafsız ve adaletli karar verilmesi gerektiğini söyledi. HSYK'daki atamaların sürekli "kavgalı" olduğuna dikkat çeken Bakan Atalay, "Buranın normalleşmesi lazım. Kast sistemi yıkılıyor. Bütün hakim ve savcıların seçtiği yeni üyelik sistemi getiriliyor. İlk defa yargıya bu kadar geniş kapsamlı demokrasi geliyor" diye konuştu.
12 Eylül İhtilalini yapanların yargılanmasını engelleyen yasanın da değiştirildiğini hatırlatan Atalay, artık kimsenin ihtilal yapmaya yeltenemeyeceğini ifade ederek "Bunlar çete faaliyetine girer ve yargılanır" dedi. Atalay, anayasada yapılacak değişikliklerle devletin daha demokratik bir yapıya, daha insani bir yapıya gideceğini vurgulayarak 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışın hakim kılınacağını ifade etti.
Yapılan konuşmanın ardından İnözü Vadisi mevkiinde Bakan Atalay vatandaşlarla birlikte iftar açtı.