Çalışmaya göre erkekler doğdukları yerin yakınlarında büyüyüp yaşarken, evlilik çağına gelen kızlar uzaktaki topluluklara gelin gidiyor.
Abone olGüney Afrika'da bulunan ve en eskisi 2,4 milyon yıllık olan diş fosilleri üzerinde yapılan araştırmaya göre, dışarıdan evlilik yapma geleneği o dönemde de vardı.
Çalışmaya göre erkekler doğdukları yerin yakınlarında büyüyüp yaşarken, evlilik çağına gelen kızlar uzaktaki topluluklara gelin gidiyor.
Benzer bulgulara şempanzelerde ve cüce şempanzelerde de rastlandı.
Bilimadamları, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinin kuzeybatısındaki Sterkfontein ve Swartkrans mağaraları ve çevresinde incelemelerde bulundu.
Bu yerlerde ortaya çıkarılan ve biri modern insanın doğrudan atası sayılabilecek iki farklı türün dişlerini çeşitli testlere tabi tuttu.
Diş fosil örnekleri incelenirken, bu kişilerin büyüdükleri yerle aralarında bağ kurulup kurulamayacağı araştırıldı.
Araştırma başta beslenme düzenleri temel alınarak yapılırken daha sonra yapılan kimyasal testler, uzmanları farklı cinsiyetler arasındaki değişkenleri incelemeye yönlendirdi.
Sonuçlar, erkeklere ait olduğu düşünülen daha büyükçe dişlere sahip olanların bu bölgede yaşadıklarını, daha küçük dişlere sahip olan ve kadın oldukları düşünülenlerin ise bölge dışından geldiklerini gösterdi.
Bunun sonucunda kadınların söz konusu vadiye dışarıdan geldikleri, ancak erkeklerin o bölgede büyüdükleri anlaşıldı.
Oxford Üniversitesi profesörlerinden Julia Lee-Thorp, "Kaçırıldılar mı yoksa kendi rızalarıyla mı geldiler bilmiyoruz, ve bunu asla bilemeyeceğiz ama kadınların büyük bölümünün başka bölgelerden geldiklerinden eminiz" diye konuştu.
Araştırmanın sonuçları, Nature dergisinde yayımlandı.