BIST 9.420
DOLAR 34,38
EURO 36,28
ALTIN 2.835,88
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Ata İlköğretim Okulu’nun velileri verilen tutulmasını istiyor!

Ataşehir’de 24 spastik engelli çocuk eğitimlerinin yarıda kesilmesi riskiyle karşı karşıya.

Abone ol

İstanbul Ataşehir’de spastik engelli çocuklara eğitim veren, Ata İlköğretim Okulu’nun yerine yapılması vaat edilen okul binasının inşaatı hala başlamadı. 2014 sonbaharında kapatılacak olan Ata İlköğretim Okulu’ndaki öğrenci velileri kendilerine verilen sözlerin tutulmasını ve inşaata bir an önce başlanmasını istiyor.

Ata İlköğretim Okulu alt sınıf öğrencilerinin velileri, spastik engelli çocuklarıyla birlikte dün Ataşehir Nazım Hikmet Parkı’nda Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Hamdi Çalık ve Şube Yönetim Kurulu Üyesi Çayhan Çalık’ın da katılımıyla konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİM HAKKI VAR

Veliler adına konuşan Nezahat Çakmakçı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Sabancı Spastik Çocuklar Vakfı ve SHÇEK üçlü protokolüyle 2004 yılında kurulan okulun, protokolün süresinin sona ermesi nedeniyle 2014 sonbaharında kapatılacağını belirtti. Okulda halen spastik engelli 24 çocuğun eğitim gördüğüne dikkat çeken Çakmakçı, “Tüm çabalarımız boşa çıkarılmak isteniyor. Çocuklarımızın ötekileştirilmeden, dışlanmadan eğitim alma hakları var, ancak bu hakları engelleniyor” dedi.

Bakanlık temsilcilerinden Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına kadar başvurmadıkları yerin kalmadığını belirten Çakmakçı, “Protokolün uzatılmama nedeni Sabancı Vakfı’nın 100 metre aşağıda spastik engelliler için açtığı yeni özel okul. Ancak bu okulun yıllık ücreti 35 bin TL. Ne bizler bu parayı verebiliriz ne de durumu olmayan diğer aileler” diye konuştu.

HANGİ OKUL BİZE UYGUN!
Çocuklarının bu okulda özgüven sahibi olduğunu, arkadaşlık ilişkilerini geliştirdiklerini ve her geçen gün birbirlerine daha çok bağlandıklarını söyleyen Çakmakçı, spastik engelli çocukların ağır bedensel engelleri ve yoğun dikkat eksiklikleri nedeniyle normal okul şartlarına uyum sağlayamayacağını vurguladı. Çakmakçı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’i de eleştirdi: “Fatma Şahin, bu çocukların kaynaştırmaya (engelsiz çocuklarla birlikte eğitim alma) uygun olduğunu, Avrupa’da da böyle olduğunu söylemiş. Avrupa şartlarında okul var da biz mi görmüyoruz? Hangi okul, hangi sınıf bizim çocuklarımıza uygun? Pozitif ayrımcılık diyerek çocuklarımız üzerinden oy avına çıkanlar, ‘Her çocuğun 12 yıl eğitim alma hakkı var’ diyenler, sizden istediğimiz pozitif ayrımcılık bile değil, çocuklarımızın her çocuk gibi eğitim hakkına sahip olması.”

OKULUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ
Protokolün devam ediyor olmasına karşın ne vakfın ne de devletin protokolün gereklerini yerine getirdiğini ifade eden Çakmakçı, “Okulumuzda tek bir temizlik görevlisi yok. Okulun tüm ihtiyaçlarını, boya-badana dahil, vakıf yerine biz karşılıyoruz. Her yıl öğretmen değiştiriyoruz. Biz tüm bunlara sesimizi çıkarmadık, her işimizi kendimiz yaparız, yeter ki çocuklarımız mutlu olsun dedik. Ama bu sefer okulumuzun elimizden alınmasına sessiz kalmayacağız. Gerekirse o okulun bahçesinde çadırlarda sabahlarız, ama çocuklarımızı okulsuz bıraktırmayacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Okul ve eğitim istiyoruz
11 yaşındaki Öznur’un annesi Zeynep Akyasa “Okulumuz elimizde alınmasın. Biz burada mutluyuz, başka yerde mutlu olamayız. Hayat bizim için zaten zor daha da zorlaştırmasınlar. Çocuklarımız başka yerde koşan top oynayan çocuklar içinde mutlu olamaz.”
13 yaşındaki Haluk’un annesi Ülkü Cankakış “Bizim çocuklarımız başka okulda yapamaz. Çocuklarımız buraya adapte oldu. Burada ders saatleri daha esnek başka okulda derste onlara müdahale edemeyiz. Kalemleri yere düşse alamaz bizim çocuklarımız, bunlara dikkat edilmeli.”
11 yaşındaki Umut Taha’nın annesi Songül Deveci “Her sene aynı şeyleri yaşıyoruz. Yaptığımız başvurular sonuçsuz kalıyor. Bu okul için evimi taşıdım. Okul ve eğitim istiyoruz.

NE OLMUŞTU?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHÇEK) üçlü protokolüyle 2004 yılında açılan Ataşehir İlköğretim Okulu’na bağlı olan Alt Sınıflar Okulu, protokolün 2014’te sonlandırılması kararıyla kapanmak isteniyor. Türkiye’de spastik engellilere eğitim amacıyla kurulmuş tek devlet okulu olan Ata İlköğretim Okulu’nda halen 24 çocuk eğitim görüyor. Veliler, protokolün uzatılmayacağının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İl ve İlçe Müdürlükleri gibi çeşitli devlet kurumlarına başvurmuş, fakat bir sonuç alamamışlardı. BirGün’ün geçen yıl manşetten duyurduğu konu, CHP Tekirdağ Miletvekili Candan Yüceer’in, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e sunduğu soru önergesiyle Meclis’e taşınmıştı. Yapılan haber ve başvurular sonucu MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetler Genel Müdürü Doç. Dr. Hakan Sarı, protokolün bir yıl uzatılacağını, çocuklar için yeni bir okul yapılacağını açıklamıştı. Fakat gecen süre içinde eğitim kurumu inşasına başlanmadı.