BIST 9.673
DOLAR 35,23
EURO 36,74
ALTIN 2.962,64
HABER /  GÜNCEL

At eti skandalı Türkiye'ye sıçrar mı?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can,hazır satışa sunulan lazanyaya sığır eti yerine at eti katılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can, Türkiye'nin, etli lazanya gibi et ürünlerini ithal etmediğini, Avrupa ülkelerinden veteriner hekim kontrolünde canlı hayvan ve karkas et ithalatı yaptığını kaydetti.

At eti skandalının kısa süre önce AB ülkelerinde başladığını anımsatan Can, bunun Türkiye'yi etkilemeyeceğinin altını çizdi. Can, şunları kaydetti:

''Biz Avrupa ülkelerinden veteriner hekim kontrolünde canlı hayvan ve karkas et ithalatı yapıyoruz. İthalatı yapılan ülkelere canlı hayvansa iki veteriner hekim görevlendiriyoruz. Başlarında duruyor. Sağlık sertifikasına yönelik şartlarımız var. Bunları yerine getiren ülke ve işletmelerden hayvan alıyoruz.

Ette de karkas et ithalatı yapıyoruz. Veteriner hekim hayvan kesilmeden önce canlı muayenesini de yapıyor, hayvan kesilip TIR'a yüklenene kadar başında da duruyor. Bu şekilde ülkemize geliyor. Buna rağmen ülkemize gelince tekrar hormon ve kalıntı açısından etin analizini yaptırıyoruz. Ayrıca bir ürünün içerisinde et olduğunu belirlersek bunun hangi hayvana ait olduğuna dair tür tayinini de yapıyoruz.''

Habib Can, Türkiye'nin işlenmiş gıdaları tekrar analiz yapılması şartıyla ithal ettiğini belirterek, ''Türkiye'nin et ürünleri ithalatı yok. Etli lazanya gibi ürünleri ithal etmiyoruz. Bu konular Bakanlığımızın denetim ve kontrolü altında. Türkiye'de bununla ilgili herhangi bir şaibe ve şüphe uyandıracak bir durum yok'' ifadelerini kullandı.

FRANSA VE İTALYA'DA AT ETİ SATAN KASAPLAR VAR

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, AB ülkelerinde at etinin tüketildiğine dikkati çekti. Özellikle Fransa ve İtalya'da birçok yerde at eti satışının yapıldığı kasapların bulunduğunu anlatan Yücesan, ''AB ülkelerinin Romanya ve Macaristan'dan at eti alması normal. Fransa ve İtalya hükümeti aldıklarını kabul ediyorlar zaten. Burada sorun, bu ürünün kullanımında tağşiş yapılması. Türkiye'de de kanatlı etini kırmızı ete karıştırmışlardı. Bu olay da bunun gibi'' dedi.

Türkiye'nin Romanya'dan et ithal etmediğini bildiren Yücesan, Türkiye'nin et ithalatını kemikli yaptığını vurguladı. Yücesan, ''Türkiye'de niye mesele haline geldi anlamadım. Türkiye'nin et ürünleri ithalatı yok. Türkiye'de, domuz ve at etleri otellerde ikram edilmek üzere çok çok az miktarda ithal ediliyor. Bu, ancak binde bir oranındadır. Türkiye, AB ülkelerinden sadece canlı hayvan ve karkas et ithal ediyor'' şeklinde konuştu.