Aşure yapımı nasıldır içine neler konulmalıdır? Asure yapimini Oktay Usta'nın tarifiği ile sunuyoruz. Aşure yapımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarda çok önemli. Aşure tarifi ve yapımının püf noktaları.
Abone olFETÖ'nün televizyon kanalı Samanyolu'nda Yeşil Elma programını sunan Oktay Usta, kanal kapandıktan sonra kayıplara karışmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminde attığı twitle kendini hatırlatan Oktay Usta, aşure günüyle birlikte yeniden akıllara geldi.
FETÖ'nün kanalından ayrıldıktan sonra memleketi Bolu'ya dönen Oktay Usta, işsiz kalınca İŞKUR'a başvurmuş ve şunları söylemişti;
-“İŞKUR’a başvurumu yaptım. 2 senedir hiç aklımıza gelmeyen işler başımıza geliyor. Herkes ne oldum diye değil ne olacağım diye düşünmek zorunda. Benim düne kadar işsizlik sigortasına başvuracağım aklıma gelmezdi. Ama unutmayalım yarın ne olacağını sadece Allah bilir. Hiçbir şeyin garantisi yok. Mevkilerin, rütbelerin bir önemi yok. Bugün işçi hakkımı kullandım ve sadece bu anı yaşadım.”
Oktay Usta aşure tarifi : Aşure tariflerinden en çok aranan ve yapımı tercih edilen Oktay Usta'nın aşure tarifi. Peki aşure nasıl yapılır, Oktay Usta'nın aşure tarifi nasıldır?
Aşure yapılışı: Akşamdan ıslamaya koyduğunuz dövme, fasulye ve nohutu sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın. Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın. Üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp, ağzını kapatın. En az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirin. Buğdayın iyice açılması lazım. Yoksa suyu özlü olmaz. Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 dakika kadar kaynatın. Bu sayede kirli suyunu verecek ve aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek. Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak. Aksi halde dibi tutar. Üzümleri tencereye, portakal kabuklarıyla beraber ekleyip, beş dakika daha pişirin. Küçük olarak doğradığınız ayva, incir ve kayısıyı da aşureye ekleyin. Bir çay bardağı kadar pekmezi şekeri ve çubuk tarçını bu esnada ilave edin. Şekeri azar azar katın. Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın. 5 dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatın. İster sıcak ister soğuk,dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.
Aşure malzemeleri neler : 2 su bardağı dövme buğday / Yarım su bardağı kuru fasulye / Yarım su bardağı nohut / 50 gr.kuş üzümü / 50 gr.izmir üzümü/ 2-3 adet kuru incir / 1 çay bardağı dut pekmezi / 4-5 adet kuru kayısı (islimsiz,kayısı çiri) / Yarım portakal kabuğu/ Yarım ayva
7-8 adet karanfil / 1adet 10 cm. kadar çubuk tarçın / 1 adet elma/ Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun) / Damak tadınıza göre şeker.
Aşure üstü malzemeleri : Fındık, Ceviz, Fıstık, Nar
Pişirenler gayet iyi bilir, başarılı bir aşure kıvamı yerinde, rengi berrak, malzemesi bol olmalı. Ancak böyle bir sonucu elde edebilmek sanıldığı kadar kolay değil. Yapımına dair birçok püf noktası bulunuyor. İşte aşurenin herkesçe kabul görmüş püf noktaları:
SUYUNUN DURU OLMASI İÇİN : Bakliyatlar ayrı ayrı ve soğuk suyla akşamdan ıslatılmalı, ertesi gün yine ayrı ayrı haşlanıp (pişme süreleri farklı olduğu için), suları süzüldükten ve kabukları ayıklandıktan sonra tencereye katılmalı. Bakliyatların sularının süzülerek tencereye katılması aşurenin renginin berrak olmasında büyük önem arz ediyor.
-Haşlama sularının aşurede kullanılması yalnızca tatlının rengini bulanıklaştırmıyor, şişkinliğe de neden oluyor. Ayşe Tüter'in ise bu konudaki tavsiyesi bakliyatlar haşlanırken içine bir adet kimyon çubuğu ya da bir bütün soğan konulması.
-Aşurenin kararmaması için incir ve ceviz gibi malzemeler yalnızca süslemede, o da aşure soğuduktan sonra eklenmeli. Emine Tüter, inciri illa ki aşurenin içinde sevenlere ayrı bir kapta haşlayıp, doğradıktan sonra kâselerin dibine paylaştırmalarını ve sonrasında sıcak aşurenin kâselere dökülmesini öneriyor.