BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Aşure tarifi ünlü şeflerin aşuresi nasıl yapılır?

En iyi aşure nasıl yapılır sizler için Oktay Usta ve Arda Türkmen ile Emine Berder aşure tarifini biraraya getirdik. Aşure bakın nasıl yapılır ve içine neler konulur?

Abone ol

En iyi ve en kolay aşure tarifi nasıldır? Ünlü şefler Oktay Usta ve Arda Türkmen ile Emine Beder 'den aşure tariflerini biraraya getirdik. Önce Arda'nın Mutfağından gelen aşure tarifini sizlerle paylaşalım.

Arda Türkmen usulü aşure yapmak istiyorsanız aşağıdaki malzeme listesine bir göz atın. Aşurenin bir çok tarifi ve çeşidi bulunuyor. Aşureyi pişirmek için de önceden hazırlıklar yapmanız gerekiyor. Arda'nın Mutfağı'ndan çıkan aşure tarifi ve yapılışı şöyle;

AŞURE NASIL YAPILIR- ARDA'NIN MUTFAĞI TARİFİ?

Sırasıyla içine haşlanmış nohutları kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri süzüp ilave edin. Portakal kabuğu rendesi, kuş üzümünü ilave edip karıştırın. Şekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın.

Kuru kayısıları, tuzu ve vanilyayı ekleyin. Aynı zamanda incirleri küçük küpler halinde doğrayın ayrı bir kapta suda haşlayın süzün ve tencereye ilave edin. Sıcak olarak kaplara paylaştırın. Soğuduktan sonra üzerlerini dilediğiniz aşure tarifi nasıl yapılır ardanın mutfağımalzemelerle süsleyip soğuk servis edin.

Aşure tarifi malzemeleri

3-4 su bardağı aşurelik buğday
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
20 adet kuru kayısı
½ su bardağı kuru üzüm ( sultaniye )
1 adet portakal kabuğu rendesi
10-15 adet kuru incir
1 paket vanilya
1 tutam tuz
4-5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı kuş üzümü

Aşure tarifi : Üzeri için Malzemeler

Fındık
Ceviz
Kuş üzümü
Nar
Dolmalık fıstık
Tarçın

AŞURE TARİFİ REFİKA BİRGÜL
Refika Birgül, bugün Intagram hesabında hem yapımı kolay hem de lezzetli Aşure tarifi yayınladı. Aşure'yle ilgili bir de not paylaşan ünlü şef şunları yazdı:

"Aşure, pişiriliş şekli farklılık gösterse de bir çok kültürde yapılır. Kimisi adına tufan yemeği, kimisi ise şükran çorbası der. İçine konulan malzeme sayısı da her yöreye göre değişir. 7 çeşit koyulur diyende olur, 41 çeşit olmazsa olmaz diyenlerde… Ama eskilerin söylediği çok güzel bir laf var. ‘’41 çeşit koyamazsan, bal koy, çünkü arı en az 41 çiçeğe konmuştur’’. Sizde aşurenizi yaparken, aşağıdaki tarife bağlı kalmayıp, hem hayal gücünüzü hem de elinizdeki malzemeleri kullanabilirsiniz."

aşure nasıl yapılır emine beder aşure tarifiAŞURE MALZEMELERİ 

500 gr. buğday
125 gr. kuru fasulye
125 gr. nohut
900 gr. toz şeker
12 adet kuru kayısı
12 adet gün kurusu kayısı
10 adet kuru incir
5 avuç ceviz
5 avuç fındık
5 avuç çiğ badem
5 avuç kuş üzümü
2,5 avuç kuru üzüm
10 adet karanfil
2 adet çubuk tarçın
½ çay bardağı portakal çiçeği suyu
2 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardak süt
Tuz

Süslemesi için;
Nar
Antep Fıstığı
Çiğ badem
Portakal rendesi

Bir gece evvelden 500 gr, buğday, 125 gr fasulye ve 125 gr nohutu ayrı ayrı suda ıslatın. Ertesi gün sabahtan kuru üzümleri ıslatın. Siz aşurenizi yapmaya başlayıncaya kadar suyun içinde kalsınlar. Buğdayın üstüne 3 parmak çıkana kadar su koyup haşlayın. Suyu bittikçe sürekli kaynar su takviyesi yapın ama cumbul cumbul bir kıvam olmasın. Buğday ve baklagiller ne kadar kısık ve yavaş ateşte pişerse, kıvamı o kadar açılıp helmelenecektir. Orta ateşte buğdayın açılması bir buçuk, iki saat alır. Fasulye ve nohutu da kaplayacak kadar su ekleyip ayrı tencerelerde haşlayın. Pişerken oluşan köpükleri kevgirle alın. Nohutlar haşlanınca kabuklarını soyun. Orta ateşte buğdayın açılması bir buçuk, iki saat alır. Sonra buğdayın üstüne fasulye ve nohutu ekleyip bir süre birlikte kaynatın.

Gelelim aşurenin en zevkli kısmına, 10 adet karanfilin kafasını parmağınızla ezip ekleyin. Sonra 5’er avuç fındık, soyulmuş iç badem ve cevizi doğrayıcıdan geçirerek tencereye ekleyin. Bademin bir kısmını dilerseniz süslemek için ayırabilirsiniz. Bir süre daha kıvamlanmasını sağlayın. Bu aşamada kuru meyvelerden 12’şer adet kuru kayısıları ve 10 adet kuru inciri ufak parçalara ayırıp tencereye ekleyin. Suda beklettiğiniz 5 avuç kuş üzümü ve 2,5 avuç kuru üzümü de ekleyin. Meyveleri şekerden önce eklemek önemli.

OKTAY USTA AŞURE TARİFİ

Ünlü şeflerden Oktay Usta'nın tarifiyle aşure pişirmek istiyorsanız öncelikle aşağıdaki malzemeleri temin edin. Peki aşure nasıl yapılır diyorsanız da Oktay Usta'nın yapılışı hakkında sunduğu bilgileri verelim.

AŞURE MALZEMELERİ
2 su bardağı dövme buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
50 gr.kuş üzümü
50 gr.izmir üzümü
2-3 adet kuru incir
1 çay bardağı dut pekmezi
4-5 adet kuru kayısı (islimsiz,kayısı çiri)
Yarım portakal kabuğu
Yarım ayva
7-8 adet karanfil
1adet 10 cm. kadar çubuk tarçın
1 adet elma
Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun)
Damak tadınıza göre şeker

SÜSLEMEK İÇİN

Fındık, Ceviz, Fıstık, Nar

OKTAY USTA AŞURE TARİFİ HAZIRLANIŞI

aşure nasıl yapılır oktay usta tarifiAkşamdan ıslağa koyduğunuz dövme,fasulye ve nohutu sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın. Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın. Üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su ekleyin Kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp,ağzını kapatın. En az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirin Buğdayın iyice açılması lazım.Yoksa suyu özlü olmaz. Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 dakika kadar kaynatın.Bu sayede kirli suyunu verecek ve aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek. Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak.Aksi halde hemencecik dip tutacaktır. Üzümleri tencereye,Portakal kabuklarıyla beraber ekleyip,beş dakika daha pişirin. Şimdi küçük doğradığınız ayva,incir ve kayısıyı ekleyin. Bir çay bardağı kadar pekmezi şekeri ve çubuk tarçını bu esnada ilave edin. Şekeri azar azar katın.Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın. 5 dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatın. İster sıcak ister soğuk,dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.

EMİNE BEDER AŞURE TARİFİ
Ekranların en sevilen şeflerinden Emine Beder'in aşure tarifi biraz daha farklı. Şayet Emine Beder usulü aşure yapmak istiyorsanız öncelikle aşağıdaki malzemeleri not edin.

AŞURE MALZEMELERİ
1,5 Su bardağı Aşurelik Buğday
1/2 Su bardağı Nohut
1/2 Su bardağı Kuru Fasulye
1/2 Su bardağı Kuru üzüm
8 Adet Kuru İncir
1 Orta Boy Havuç
13 Adet Kuru Kayısı
1 Su bardağı Fındık
2 Su bardağı Şeker
2 Yemek Kaşığı Nişasta
1 Adet Portakal Kabuğu Rendesi
1 Su bardağı Yer Fıstığı
1 Tutam Tarçın
1 Miktar Gül Suyu
1 Tutam Nar Taneleri
2 Orta Boy Elma
1 Orta Boy Portakal
1 Adet Portakal Kabuğu

AŞURENİN YAPILIŞI
- Buğdayı, nohutu ve fasulyeleri birkaç su yıkayıp suyunu süzelim
- Aşurelik buğdayı kaynar su ile akşamdan ıslatalım
- Ayrı kaplarda nohut ve kurufasulyeyi de soğuk su ile akşamdan ıslatalım
- Ertesi gün nohut ve fasulyelerin ıslatma sularını süzüp basınçlı bir tencerede üzerlerini 2 parmak aşaçak kadar soğuk su ilave ederek ayrı ayrı haşlayalım
- Buğdayları basınçlı bir tencerede üzerini 4 parmak aşacak kadar sıcak su ile iyice yumuşayana dek haşlayalım
- Haşlanan buğday, nohut ve fasulyeleri bir tencereye alalım
- Üzerlerine yetecek sıcak su ilave edelim (Bakliyatlara piştikten sonra soğuk su ilave ederseniz çok zor pişer)
- İçine şekeri, tavla zarı iriliğinde doğranmış portakal kabuğunu, havucu, kayısı ve kuru üzümü ilave ederek ağır ateşte aşure özleşip kıvamlanana dek arada bir karıştırarak kaynatalım (Bu arada suyu veya şekeri az gelirse azar azar sıcak su ve şeker ilave edelim)
- Aşureyi ateşten almadan 5 dk önce 1-2 çorba kaşığı nişastayı 1/2 su bardağı su ile ezerek ilave edelim
- Elmayı ve portakalı soyup küçük küpler halinde doğrayarak küçük doğranmış incirleri ilave edelim
-Aşureyi sürekli karıştırarak bir taşım daha kaynatıp ateşten alalım
İçine fıstıkları ilave ederek aşureyi kâselere boşaltalım
- Üzerine fındık, tarçın, nar taneleri serpip arzuya göre gül suyu gezdirereksoğuk veya sıcak servis yapalım

AŞURE NASIL YAPILIR- PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

İnsanlık tarihi kadar eski bir tatlı aşure. Hem Muharrem ayının onuncu gününe tevafuk etmiş birçok olayı anmak ve kutlamak maksadıyla pişirildiği, hem de paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olduğu için aşure asla yalnızca bir tatlı değil. Rivayete göre gemisini kendisine inananlarla birlikte karaya oturtan Nuh Aleyhisselam'ın kalan yiyecekleri bir araya toplayıp pişirmesi sonucu ortaya çıkıyor. İşte bu yüzden yoruma açık, her elde farklı marifet bulan bir tatlı aşure. Kuvvetli muhtemel o gün o gemide bulunanlar, günümüzde pişirilen aşureyi görse bir hayli şaşırırdı. Öyle ya içine katılan temel malzemeleri bir yana bırakırsak herkes damak tadına göre pişiriyor ve göz zevkine göre süslüyor aşureyi. Bu yüzden aşure nasıl yapılır sorusunun tek bir cevabı yok. En az yedi malzeme konularak ve en az yedi kapıya dağıtılması gerektiği geleneğinden hareket ettik. Yedi farklı yemek yazarı ve şefe aşureyi sorduk.

Pişirenler gayet iyi bilir, başarılı bir aşure kıvamı yerinde, rengi berrak, malzemesi bol olmalı. Ancak böyle bir sonucu elde edebilmek sanıldığı kadar kolay değil. Yapımına dair birçok püf noktası bulunuyor. İşte aşurenin herkesçe kabul görmüş püf noktaları:

Bakliyatlar ayrı ayrı ve soğuk suyla akşamdan ıslatılmalı, ertesi gün yine ayrı ayrı haşlanıp (pişme süreleri farklı olduğu için), suları süzüldükten ve kabukları ayıklandıktan sonra tencereye katılmalı. Bakliyatların sularının süzülerek tencereye katılması aşurenin renginin berrak olmasında büyük önem arz ediyor. Ancak yemek yazarı Ebru Omurcalı aşureyi karartma pahasına besin değeri açısından haşlama sularının atılmaması gerektiği kanısında. Haşlama sularının aşurede kullanılması yalnızca tatlının rengini bulanıklaştırmıyor, şişkinliğe de neden oluyor. Ayşe Tüter'in ise bu konudaki tavsiyesi bakliyatlar haşlanırken içine bir adet kimyon çubuğu ya da bir bütün soğan konulması.

Aşurenin kararmaması için incir ve ceviz gibi malzemeler yalnızca süslemede, o da aşure soğuduktan sonra eklenmeli. Tüter, inciri illa ki aşurenin içinde sevenlere ayrı bir kapta haşlayıp, doğradıktan sonra kâselerin dibine paylaştırmalarını ve sonrasında sıcak aşurenin kâselere dökülmesini öneriyor. Karanfil ve gül suyu aşureyi ocaktan indirmeye yakın ya da hemen akabinde katılmalı.

Şeker sona bırakılmalı ve ilave edildikten sonra sürekli karıştırılmalı. Aksi takdirde kısa süre içinde dibi tutabilir. Bu da aşurede yanık kokusunun oluşmasına neden olur. Elif Korkmazel, bu noktaya güzel yorumda bulunarak değiniyor: "Ocakta aşureyle birlikte pişmek, o teri dökmek lazım." Omurcalı da şeker sonlara doğru konulmazsa aşurenin yalnızca dibinin tutmayacağı, buğdayın da sertleşmesine neden olacağı bilgisini paylaşıyor.