Muharrem ayının en büyük özelliklerinden birisi de "aşure"dir. Aşure yapmanın püf noktaları nelerdir?
Abone olAşure yapımı sabahtan akşama kadar süren bir süreçtir. Aşure Muharrem ayının 10. günü yapılıp dağıtılan ve ilk defa Hz. Nuh tarafından yapıldığına inanılan bir tatlıdır. İngilizce karşılığı da zaten “Noah’s pudding” olarak geçmektedir.
AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI
- Aşurelik malzemelerden nohutu, kuru fasulyeyi ve buğdayın kesinlikle ayrı ayrı kaplar içersinde ve en az 8 saat boyunca suda bekleterek yumuşatın.
- Toz şekeri katarken dikkatli olmalısınız. Şekeri tabbi ki arzu ettiğiniz miktarda koyacaksınız ancak aşure pişmeye yakın şekeri eklemelisiniz. Eğer erken koyarasanız şeker dibine çökebilir ve şekeri yanmasına sebebiyet verebilirsiniz. Şekeri ekleyin ve sürekli olarak hiç durmadan karıştırın.
- Tercihinize göre tatlandırıcı ekleyip şekerin yanma riskinden kurtulabilirsiniz.
- Kuru meyveler yani kuru üzüm ile kuru incir aşurenin rengini bozabilir ve çirkin bir görünüme sahip olabilir aşureniz. Bu sebeple aşureyi yapamdan önce kuruincir ve üzümü önce haşlayın ve suyunu süzün.
- Kuru kayısıları aşurenizi ateşten almdan 10 dakika önceye kadar sakın içine katmayın. Bu şekilde kayısılar daha duru olacaktır.
- Aşure olduktan sonra hemen kaselere dökmeyin. Aşure bir miktar tencerede beklesin daha sonra kaplara döküp dağıtırsınız.
- Aşurenizi aynı zamanda güzel kokmasını isteyebilirsiniz. Bunun için içine karanfil suyu eklemenizi tavsiye ederiz. Deneyin pişman olmazsınız. Bunu yapabilmek için 2-3 dal karanfili bir cezve içine koyun. Üzerine su ekleyip bir taşım pişirin suyu süzün ve aşureye ekleyin.
- Aşurenizin rengini beyaz yapabilirsiniz. Bunu yapmanın yolu da aşurenize takribi olarak 2 çay bardağı kadar süt eklemektir.