BIST 9.842
DOLAR 35,27
EURO 36,71
ALTIN 2.968,13
HABER /  GÜNCEL

Astım ile mücadele

Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu hastalığın tedavisi ve nelerden korunması gerektiği konusunda bilgi verdi.

Abone ol

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Alerjik Hastalıklar Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, 2 Mayıs Dünya Astım günü nedeniyle Tıp Fakültesi Kütüphanesi'nde astımlı hastaları bir araya getirerek, hastalığın tedavisi ve nelerden korunması gerektiği konusunda konferans verdi.

Konferanta Kalpaklıoğlu, "Kronik bir solunum yolu hastalığı olan astım tüm dünyada 150, Türkiye'de ise 4 milyon insanı etkiliyor. Görülme sıklığı, yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak tüm dünyada giderek artmakta. Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık, çocukluk döneminde daha sıktır.

Uzun süre izlenen astımlı çocuklarda, ergenlikle birlikte yüzde 30 ile 80 arasında değişen oranlarda kendiliğinden düzelme olmaktadır. Erişkin dönemde de görülür. Hastalık bazen yıllarca ara verebilir. Ancak sürekli devam etmesi halinde, tedaviyle tamamen kontrol altına alınmaktadır. Hastalığın kronik ve değişken özelliği, astım hastalarının yakınmalara alışmasına neden olabilmektedir. Yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunu talep etmeyen hastaların mutlaka hekime başvurmaları gerekir" dedi.

Kalpaklıoğlu, hastalara, "Hastalarımız kesinlikle kontrollerini aksatmasınlar. 'İyi olduk' diye ilaçları bırakmasınlar, Astımlı hastalar mutlaka sigarayı bırakması gerekir ve sigara içilen yerlerden uzak durmalıdır. Sigarayla astım hastaları bağdaştırmak mümkün değil. Ayrıca alerjik tespit edilen yiyeceklerden uzak durmaları gerekir. Hayvan beslenen yerlerden de uzak durmaları ve kesinlikle beslemelerini istemiyoruz" uyarısında bulundu.