Türkiye'nin narenciye üretim merkezi olan Çukurova yöresinde narenciye üreticilerine ürünlerinin kabuğu da ek gelir kaynağı yaratıyor.
Abone olTürkiye'nin narenciye üretim merkezi olan Çukurova yöresinde narenciye üreticilerine ürünlerinin kabuğu da ek gelir kaynağı yaratıyor. Limonun 30 kuruştan alınabildiği şu günlerde, 5 kilogram üründen elde edilebilen 1 kilogram limon kabuğu ise 4 liradan satılıyor.
Türkiye'deki limon ihtiyacının yüzde 65'inin karşılandığı Mersin'in Erdemli ilçesi başta olmak üzere Çukurova olarak adlandırılan Adana, Mersin ve Hatay yöresi, narenciye üretiminde Türkiye'nin önemli merkezi konumunda. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı ürünlerini satamayan üreticilere, yeni bir gelir kapısı oluştu.
Bahçedeki limonun 30 kuruştan bile alıcı bulmakta sıkıntı çekildiği şu günlerde, üreticiler limon ve portakalın kabuklarını satarak gelir elde ediyor.
Elde kalan ürünleri soyduktan sonra gölgede kurutulmasıyla satışa hazır hale getirilen kabuklar, başta Fransa olmak üzere birçok AB üyesi ülkeden alıcı buluyor.
Adana'da faaliyet gösteren Elçiçek Tarım ürünleri Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Elçiçek, "5. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı"na katılmak üzere geldiği kentte, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda narenciye üreticisinin ürünlerin kabuklarından ciddi gelirler elde etmeye başladığını söyledi.
Portakal kabuğunu 2,5, limon kabuğunu ise 4 liradan aldıklarını anlatan Elçiçek, üreticilerden satın alınan kabukların kozmetik sanayisinde ve aroma terapisi sektöründe kullanıldığını ifade etti.
Başta parfüm yapmak isteyenlerin portakal ve limon kabuğuna ilgi gösterdiğini anlatan Elçiçek, şöyle devam etti: "Biz yılda ihracatçı firmalar aracılığıyla 40 ton civarında ihracat yapıyoruz. Çukurova yöresinde ise toplam 150 ton civarında kabuk ihracatı gerçekleştiriliyor. Rakamsal anlamda çok büyük olmasa bile, bu sayede üretici ek gelir elde ederken, çöpe gidecek ürünler değerlendirilmiş oluyor.
Yani bir anlamda ekonomiye ekstra gelir sağlanıyor." Yaklaşık 5 kilogram narenciye ürününden 1 kilogram kabuk elde edildiğini ifade eden Elçiçek, şöyle konuştu: "Limonun 30 kuruştan alıcı bulduğu şu günlerde, 5 kilogram limon satan üretici, 1,5 lira gelir sağlarken, 1 kilogram kabuk satan aynı üretici 4 lira gelir elde ediyor. Yani üründen daha çok kabuk değerli. Bunu fark eden çok sayıda narenciye üreticisi, artık bize daha fazla başvuruyor. Önümüzdeki süreçte, daha fazla kabuk ihracatı yapabilmek için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız." Kabuğu satın alan firmaların bundan yağ ürettiğini, daha sonra ise kozmetik ve aroma terapisi sektörlerinde değerlendirildiğini bildiren Elçiçek, ihracatın ağırlıklı olarak kozmetik sanayinin çok geliştiği Fransa'ya gerçekleştiğini, diğer AB ülkelerinin de narenciye kabuğunu satın aldığını kaydetti.