Trafik kazası geçirdi. Hastaneye geldiğinde çığlık atmak istedi ama sesi çıkmadı. Kabusu işte o anda başladı. 23 yıl azap çekti.
Abone ol23 yıl boyunca komada yatan Belçikalı bir adamın aslında bütün bu zaman boyunca bilincinin yerinde olduğu ortaya çıktı.
Geçirdiği trafik kazasının ardından felç olan ve konuşamadığı için doktorlara derdini bir türlü anlatamayan 46 yaşındaki Rom Houben'e 'sürekli olarak bitkisel hayat' süreceği yönünde yanlış teşhis konuldu.
Doktorlar ve hemşireler mühendislik okurken 1983'te kaza geçiren Houbens'in durumuna umutsuz vaka olarak bakıyordu.
KOMADA MUAMELESİ GÖRDÜ AMA ASLINDA FELÇTİ
Doktorlar Houben'i komadaki hastalara uygulanan yöntemlerle muayene ve tedavi ediyordu. Gözlerine, konuşma durumuna ve reflekslere bakıyorlardı. Yıllar boyunca başucunda bekleyen yakınlarıyla iletişim kuramayan Houben, onlara aslında her şeyin farkında olduğunu, her şeyi duyduğunu anlatamıyordu.
BEYNİ TAMAMEN NORMAL İŞLİYOR
Sonunda Liege Üniversitesi'nde Houben'in durumunun en baştan ve yeniden değerlendirilmesi sonucunda, hastanın geçen tüm o yıllar boyunca sadece felç olduğu, bitkisel hayatta olmadığı ortaya çıktı. Yüksek teknoloji cihazlarla yapılan taramalar Houben'in beyninin neredeyse tamamen ve normal bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirdiğini ortaya koydu.
ÇIĞLIK ATTIM AMA SESİM ÇIKMADI
Şimdi bir bilgisayar ekranı aracılığıyla derdini anlatabilen ve yatağının üzerindeki özel bir alet sayesinde yattığı yerde okuma yapabilen Houben, kazanın ardından uyandığından vücudunun kontrolünü kaybettiğini anlatıyor:
"Çığlık attım, ama sesim çıkmadı. Doktorlar ve hemşireler nihayet umutlarını yitirene dek benimle konuşmaya çalışırken kendi ızdırabıma tanık oldum. Bir şeylerin yanlış olduğunu keşfettikleri günü asla unutamam. Benim ikinci doğumgünümdü o gün. Bütün o zaman boyunca daha iyi bir hayatın hayalini kurdum sadece. Uzakta olduğumu hayal ettim. Hissettiğimi anlatmak için hüsran çok küçük bir kelime."
SIK SIK YANLIŞ TEŞHİS KONUYOR
Houben'in durumunu farkeden nörolog Steven Laureys, iki ay önce bu konudaki çalışmasını yayınladı. Laureys, bitkisel hayat durumundaki hastalara sık sık yanlış teşhis konulduğunu öne sürüyor.
Liege Üniversitesi'nde Koma Bilimi Grubu ve Nöroloji Bölümü Başkanı Laureys, Houbens'in vakasından yola çıkarak dünya genelindeki benzer vakalar üzerinde çalışmayı amaçlıyor ve "Sadece Almanya'da her yıl yaklaşık 100 bin kişide şiddetli travmatik beyin hasarı gerçekleşiyor. Yaklaşık 20 bini ertesinde üç hafta ya da daha uzun süre komada kalıyor. Bazıları ölüyor, bazıları sağlığına kavuşuyor. Ama yılda 3 bin ila 5 bin insan ara durumda sıkışıp kalıyor. Geri dönmeksizin yaşamaya devam ediyorlar" diyor.
Houbens'in Brüksel'deki tedavisi sürüyor.