BIST 9.885
DOLAR 35,08
EURO 36,66
ALTIN 2.955,66
HABER /  DÜNYA

Aslantepe UNESCO’ya doğru koşuyor

Dünyanın en eski yerleşim birimi olarak bilinen Malatya Aslantepe Höyüğü’nün, dünya kültür mirası UNESCO listesine alınması için başvuru yap...

Abone ol

Dünyanın en eski yerleşim birimi olarak bilinen Malatya Aslantepe Höyüğü’nün, dünya kültür mirası UNESCO listesine alınması için başvuru yapılması konusunda hazırlık başlatıldı.
Vali Vasip Şahin, beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, müze müdürü Tevhit Kekeç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Hüseyin Şahin ile birlikte, bu yılki kazı çalışmalarının başlatıldığı Aslantepe Höyüğü’nde inceleme yaptı.
İtalyan Arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane Vali Şahin’e, bu yılki kazı çalışmaları hakkında bilgi aktardı. Frangipane, “Bilinenin aksine ilk medeniyet Mezopotamya’da değil, Anadolu’da kurulmuştur” diyerek Vali Şahin’e bilgi verdi. Eserlerin ilk medeniyetin Anadolu topraklarında kurulduğunu kanıtladığını söyleyen Frangipane, Aslantepe’de bulunan kılıçlar ve sarayın, dünyada bulunanların en eskisi olduğunu vurguladı.

ANADOLU’DAKİ İLK DEVLETİN DOĞUŞU ASLANTEPE’DE GÖRÜLMÜŞ
Anadolu’da ilk devletin doğuşunun Aslantepe’de görüldüğünü hatırlatan Frangipane, Aslantepe’nin dünya kültür mirası UNESCO listesine alınması gerektiğini ve dünya kültür mirası UNESCO listesine alınması için rapor hazırlayacaklarını ifade ederek, “Türkiye aday olarak müracaat edecektir” dedi.

’’LİSTEYE ALINMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ’’
Vali Vasip Şahin ise, “Aslantepe’nin dünya kültür mirası UNESCO listesine alınması noktasında talep var. Demek ki bu seviyeye gelinmiş. Raporlarını hazırlayacaklar, biz de bakanlığımıza teklif edip, dünya kültür mirası UNESCO listesine alınması için ne gerekiyorsa onu sağlamaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

ASLANTEPE ETRAFINDA YAPILAŞMA OLACAK MI?
Bir basın mensubunun Aslantepe Höyüğü’nün etrafında yapılaşma olmaması için gereken önlemin alınıp alınmadığıyla ilgili sorusuna karşılık Vali Şahin, “Birinci, ikinci ve üçüncü koruma bandının ne şekilde olacağı kendi standartları içerisinde bellidir. Şunu da yapamayız herhalde. Bir şeyi koruyacağız diye ilgisi olmayan yerlerde yapılaşma yasağı ya da şehirleşme yasağı koyarsak bu da insanları mağdur etmiş olabiliriz” şeklinde konuştu.
(İHA)