Dövmenin mantığı, derinin altına boya enjekte edilmesine dayanır peki güzel görünen dövmemizden bir gün sıkılıverirsek.
Abone olTarihi çok eskilere dayanan, büyük ihtimalle de modası hiçbir zaman geçmeyecek olan bir süstür dövme. Anlamı çağlara göre farklılaşsa da kişiliğin veya belli başlı özelliklerin vücut süslemeleriyle anlatılmasını temel alan bir sanattır.
Neolitik dönemde insanların kabile içindeki statülerini belirtmek ve gerektiğinde korkutucu bir görünüm elde etmek için dövme yaptıkları söyleniyor. Kültürler değiştikçe dövmenin kullanım amaçları da değişiyor. Örneğin yüze yapılan dövmeler Japonya’da yakuzayı (Japon mafyası) çağrıştırırken, batıya doğru ilerlediğimizde dövme dini bir gelenek olarak karşımıza çıkıyor.
Günümüzde dövme genellikle “kozmetik” amaçlı, yani daha güzel görünmek için kullanılıyor. Bir diğer kullanım amacı ise kalıcı bir makyaja sahip olmak. Gençlerde dövmeyi bir başkaldırı veya kimliğini ortaya koyma çabası olarak görsek de dövme yaptıran herkesin ortak amacı, iç dünyasına ait bir simgeyi her zaman vücudunda taşımaktır.
Nasıl yapılıyor?
Dövmenin mantığı, derinin altına boya enjekte edilmesi üzerine kuruludur. Boyanın enjekte edildiği alt deriye ulaşmak için deride delikler açılır ve bu deliklere iğneyle boya doldurulur. Delikler birbirine çok yakın olduğu için boyanın dağılımı da homojen bir şekilde gerçekleşir. Eskimoların uyguladığı teknik ise deriyi bir iğne veya dikenle deldikten sonra, isli bir iğneyi açılan delikten geçirmek ve boya görevi gören isin deri altında kalmasını sağlamakmış. Elbette ki kendi dövmenizi kendiniz yapmak istemezsiniz çünkü dövme yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken çok önemli ayrıntılar bulunmaktadır.
Günümüzde kalıcı makyaj da dövme mantığında yapılır. Kaşlarınızdan memnun değilseniz yeni bir kaş çizgisine sahip olabilir veya dudaklarınızdan hiç çıkmayan bir ruj elde edebilirsiniz. Kalıcı makyaj bir de kirpik çizgisine yapılıyor. Yani isterseniz siz de sürmelenmiş gibi gözlere sahip olabilirsiniz. Bu işlem için krem veya iğneyle lokal anestezi uygulanıyor. Daha sonra, derinin bir milimetre altına iğneyle boya enjekte ediliyor. Kalıcı makyajı da herkese yaptırmamak gerekiyor. Hem uygulama bölgelerinin hassaslığı hem de uygulanacak renklerin seçimini göz önünde bulundurmanız ve yüzünüzü deneyiminden emin olduğunuz kişilere teslim etmeniz şart.
Dövme yaptırmadan önce...
Dövme yaptırmak için öncelikle çok kararlı olmak gerekir. Seçilen şekil veya yazı ne olursa olsun, özel işlemler yapılmadığı sürece bu simgenin bedeninizin bir parçası olacağını ve hep aynı yerde kalacağını kabullenmeniz gerek. Dövme yaptırmak,bir kolyeyi çıkarıp yerine başkasını takmak gibi olmadığı için, aklınıza geldiği her an soluğu bir dövmecide almamanızı tavsiye ederiz.
Diğer çok önemli konu ise dövmeyi nerede yaptıracağınıza karar vermenizdir. Her şeyden önce dövme yaptıracağınız mekanda hijyene dikkat etmeniz gerekir. Özellikle kan yoluyla bulaşan hastalıklara karşı dikkatli olmalısınız. Örneğin, gittiğiniz stüdyoda dövmenin yapıldığı alan tamamen sterilize edilmeli, herkesin rahatlıkla girip çıktığı bir yer olmamalı.
Dövme yapılırken kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olduğundan emin olmanız gereklidir. Dövme sanatçısı mutlaka steril eldiven kullanmalı, boyaları özel bir maşayla, el değmeden alıp kullanacağı alana yerleştirmelidir. Bununla birlikte, kullanılacak iğne de sizin gözünüzün önünde paketinden çıkarılmalı ve kullanımı bittikten sonra atılmalıdır. Hala güvensizlik hissediyorsanız boyaların kanserojen olup olmadığını, iğnelerin nereden alındığını ve nasıl şartlarda saklandığını, stüdyoda kullanılan iğneler dışındaki aparatların bir otoklav cihazında sterilize edilip edilmediğini ve kullanılan gereçlerin sahip olduğu belgeleri dövmecinize sorabilirsiniz.
Ya sıkılırsam?
Kararlı olmanız, vücudunuzda taşıyacağınız simgeyi çok iyi seçmeniz gereklidir fakat dövmenizden sıkılmanız da mümkün. Ne var ki dövmeden kurtulmak kolay değil. Dövmeden kurtulma yolu olarak görülen lazerle silme yöntemi boyayla renklendirilmiş pigmentlerin renklerinin açılması esasına dayanıyor. Bir dövmeden tamamen kurtulmak istiyorsanız ondan fazla seansa girmeniz gerekebiliyor. Bu seanslar hem sabır gerektiriyor hem de dövmeyi yaptırmaktan daha çok para harcamanıza sebep olabiliyor. Şu sıralar pek çok klinikte lazerle dövme silme işlemi yapılıyor ama özellikle dikkat etmeniz gereken konu, dövme silme işleminin epilasyonda kullanılan lazerle yapılmadığından emin olmak. Dövme silmek için “Q anahtarlı” isimli bir lazer kullanılıyor. Epilasyonda kullanılan lazer ise uygulandığı bölgede kalıcı yara izi bırakabiliyor.
Bir diğer dövme silme yöntemi ise yeni bir teknoloji olan “Recell yöntemi”. Bu teknik, yeni deriye ihtiyaç duyulan bölgenin yakınlarından renk ve deri kalitesine uygun deri örneği alınmasını ve gereken bölgeye yerleştirilmesini temel alıyor. Elbette her iki yöntem de büyük bir mali külfete yol açıyor. Siz en iyisi dövmenizi ve yaptırmak istediğiniz bölgeyi seçtikten sonra 1-2 yıl bekleyin ve düşünün. Hala dövmeniz konusunda kararlıysanız güvendiğiniz bir stüdyoya gidebilir ve hayatınız boyunca silinmeyecek bir ize sahip olabilirsiniz.