BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Aşkın zarara uğratmış

Rektör Yücel Aşkın'ın yargılandığı davada Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, mahkemeye rapor gönderdi.

Abone ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve arkadaşlarının yargılandığı çete davasına müdahil olan Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, mahkemeye gönderdiği raporda, üniversitenin ‘gelmeyen cihazları teslim aldığını’ açıkladı. Raporda Aşkın’ın Hazine ve üniversiteyi zarara uğrattığı belirtildi.

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı garantörlüğünde YYÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi için 1998 yılında yapılan tıbbi cihaz alımında ‘ihalenin ediniminde fesat gerçekleştirilerek Hazine Müsteşarlığı zarara uğratıldığı’ gerekçesiyle davaya müdahil olmuştu. Hazine Müsteşarlığı Kontrolörü Mehmet Ak tarafından hazırlanan 40 sayfalık raporda üniversiteye ciddi suçlamalar yapılıyor.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen raporda, 1998’de yapılan ihaleden sonra satıcı İspanyol Expansion firması ve YYÜ Rektörlüğü arasında yapılan ana sözleşmeye ilaveten 2000 ile 2002 yıllarında 6 ayrı sözleşmede yapılan değişikliklerin satıcı firma lehine değiştirildiği, Hazine’nin ve üniversitenin zarara uğratıldığı kaydediliyor. Raporda üniversite tarafından alınan cihazların 11 milyon 630 bin 392 dolar olmasına rağmen, kabulü yapılan cihazların 4 milyon 405 bin 198 dolar olduğu hatırlatılıyor. Geriye kalan 7 milyon 225 bin 194 dolarlık cihazların ise geçici muayene kabul komisyonunca kabul edilmediği ve ayniyat teslim makbuzunun düzenlenmediği belirtilen raporda, cihazların hukuken devlet patrimuanına girmediği belirtiliyor.

Savcılık hazırlık soruşturması sırasında YYÜ Araştırma Hastanesi Ayniyat Saymanı Hüseyin Yıldırım’ın hazırladığı bilirkişi raporuna atıfta bulunarak, kabulü yapılmayan, ancak kullanılan cihazların tutarının 5 milyon 784 bin 944 dolar olduğu ve atıl durumda bekleyen ve şimdiye kadar hiç kullanılmayan cihazların ise 1 milyon 440 bin 250 dolar olduğu ifade ediliyor.

Rektör Aşkın imzalı 28 Mayıs 2005 tarihli geçici kabul tutanağında teslim edildiği belirtilen, ancak verilmeyen cihazların, anestezi, anestezi monitörü, excimer laser, full Disclosure Merkezi ve monitör, koroner yoğun bakım ünitesi ve anestezi monitör cihazı olduğu vurgulanıyor. Geçici kabul tutanaklarında yer almayan, ancak radyoterapi cihazı ile operasyon mikroskobunun üniversite tarafından teslim alındığı da bildiriliyor.

Raporda, ek ve değişiklik anlaşmaları ile sözleşmenin başlama tarihi olan 16 Kasım 2001’den 9 ay sonra teslim sürelerinin satıcı firmanın talebiyle 4 kez uzatıldığı hatırlatılarak, uzatmalar nedeniyle kredi sözleşmeleri uyarınca kredilerin kullanılmayan tutarları için Hazine tarafından 79 bin 964 dolar ödendiği vurgulanıyor. Raporun sonuç kısmında, “Hazine Müsteşarlığı tarafından satıcı üzerinde bulunan avansın en kısa sürede Hazine’ye aktarılması ve sözleşme hükümleri çerçevesinde meydana gelen zararın satıcıdan tazmini için gerekli hukuki yollara gidilmesinin sağlanması gerektiği” kaydediliyor.