Milli Savunma Bakanlığı (MSB), özellikle askeri öğrencilerin en büyük sıkıntısı olan 'oda hapsi' uygulamasının kaldırılması için çalışma başlattı.
Abone olAskerin, askeri öğrencilerin korkulu rüyası 'oda hapsi' kalkıyor. Kanun değişikliğiyle birlikte askeri jargonda 'disko' olarak bilinen koğuşlar kapatılıyor. Türkiye oda hapsi nedeniyle AİHM'de mahkumiyet almıştı.
Askerlik yapanlara ve askere gideceklere müjde niteliğindeki haber Akşam gazetesinin manşetinde yer aldı. Volkan Yanardağ imzalı habere göre disiplin amirleri tarafından verilen oda hapsi cezası, komutanların yetkisinden çıkartılacak. Sadece savaş ve seferberlik halinde uygulanabilecek.
HAZIRLIK, CEVAPLA ORTAYA ÇIKTI
Hazırlanan düzenleme Altuğ Duran adlı vatandaşın, Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvurmasıyla ortaya çıktı. Duran, askeri okullardaki disiplin cezaları ile uygulamaların incelenmesini istedi. Komisyon da olayı MSB'ye sordu. MSB'nin cevabi yazısında, Anayasa'nın 38. maddesindeki 'İdare, kişi hürriyetlerinin kısıtlanması sonucunu doğuran bir müeyyide uygulayamaz. Silahlı Kuvvetler'in iç düzeni bakımından bu hükme kanunla istisnalar getirilebilir' hüküm hatırlatıldı. Askeri öğrencilere de askerlere uygulanan hükümlerin aynen uygulandığı belirtilen yazıda, Askeri Ceza Kanunu'ndaki 'Askeri öğrenciler, oda hapsi cezalarını belirli hapis odalarında topluca geçirirler' hükmüne de yer verildi.
SAVAŞ HALİNDE GEÇERLİ OLACAK
MSB'nin cevabında dikkat çeken ise 'Anayasaya uygun' denilen uygulamanın AİHM ve AİHS kararlarına aykırılık oluşturduğunun ve değişiklik için çalışma yapıldığının belirtilmesi oldu.
GÖZ HAPSİ DE LİSTEDE: Yazıda AİHM tarafından 2005'te bu konuda Türkiye'nin mahkum edildiği karara atıfta bulunularak, MSB'nin, disiplin amirleri tarafından verilen oda hapsi cezasının kaldırılması için çalışma yaptığı vurgulandı. Buna göre savaş ve seferberlik dışında oda hapsi disiplin amirlerinin yetkisinden çıkarılacak. 'Göz hapsi' cezası da 'hizmet yerini terk etmeme' şeklinde uygulanacak. 1994'te 'emre itaatsizlikle' suçlanan astsubay A.D.'ye yarbay tarafından 21 gün oda hapsi cezası verilmişti. Konu AİHM'e taşındı. AİHM 2005'te 'mahkeme kararı olmadan özgürlüklerin kısıtlanamayacağından' hareketle Türkiye'yi 3 bin 500 TL tazminata mahkum etmişti.