CHP de askerlik süresi için harekete geçti. Hazırladıkları askerlik projesi ile vatani görevi 15 aydan 9 aya indirmeyi hedefliyorlar.
Abone olCHP'nin bu teklifi kabul görürse askerlik 6 aya kadar düşecek. Erlerin ayak işlerinde kullanılması da artık mümkün olmayacak.
CHP Milletvekili Osman Korutürk, CHP'nin önümüzdeki günlerde "kanun teklifi" haline getirerek Meclis Başkanlığı'na sunmaya hazırlandığı Askerlik Projesi'nin ayrıntılarını Habertürk'ten Düzgün Karadaş'a anlattı.
Korutürk projenin "Askeri Vesayete" karşı kurumsallaşmayı sağlayacak yasal düzenlemeleri de hedeflediğini söyledi.
ASKERLİK PROJESİ
Emekli Tuğgeneral Ali Er'in teknik katkılarıyla hazırlanan CHP'nin kapsamlı askerlik projesinde yer alan önerilerden bazıları şöyle:
* Askerlik süresi ilk aşamada 15 aydan 9 aya indirilecek; profesyonel orduya geçilmesinin ardından bu süre 6 aya kadar çekilecek. "Uzun" ve "kısa" dönem ayırımı kalkacak.
* Askerlik yaşı 18'e çekilerek, yüksek öğrenime devam edemeyecek gençlerin 6 ayın ardından zaman kaybetmeden hayata hazırlanmaları da sağlanacak.
* Askerlik hizmetleri süresince SGK aidatları devlet tarafından karşılanacak.
* Askerlik tanımı değişecek. Zorunlu askerlik, barış zamanında sadece eğitimle sınırlandırılacak. Er ve erbaşlar, terörle mücadele veya Afyon'da 25 askerin ölümüyle sonuçlanan talihsiz olayda olduğu gibi "bedelsiz iş gücü" olarak kullanılamayacak.
* Jandarma'da zorunlu askerlik görevini yapan erlerin kullanılmasına son verilecek.
* MGK sivilleşecek. Genelkurmay Başkanı konumunu korurken, kuvvet komutanlarının MGK üyeliğine son verilecek.
* Anamuhalefet partisi liderinin de MGK'da yer alması sağlanacak. Böylece, ülkenin "kozmik bilgilerine" anamuhalefet liderinin de sahip olması sağlanacak.
YAŞ'A DA NEŞTER
* TSK'ya politik müdahalenin önüne geçilmesi için "Korgeneral" rütbesine kadar terfi ve atamalarda Yüksek Askeri Şura tek yetkili makam olacak. Ancak "Orgeneral/Oramiral" rütbesi ve görev yerleri için YAŞ'ta karar alma çoğunluğu siviller lehine değiştirilecek. Karar Başbakan, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve ilgili kuvvet komutanından oluşacak sınırlı katılımlı toplantıda Başbakan başkanlığında karara bağlanacak.
* Darbelerin yasal dayanağı olarak ileri sürülen İç Hizmet Kanunu'nun 35., 36. ve 85. maddeleri yeniden düzenlenecek.
* "Hazır kıta" bulundurma yetkisi Kolordu seviyesinin dışında, hükümet direktifi şartına bağlanacak.