İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Afrika Birliği'ne bağlı askerlerin Somali'de kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz ettiğini ve gıda yardımını seks karşılığında değiş tokuş ettiğini söyledi.
Abone olBugün açıklanan bir raporla Somali'deki duruma dikkat çeken kuruluş, "Tecavüze uğrayan kadınlar, askerlerin tecavüz sonrasında kadınlara yiyecek ya da para vererek saldırıyı ticari cinsel ilişki gibi göstermeye çalışıtığını söyledi" diyor.
BBC'ye konuşan bir Afrika Birliği yetkilisi ise iddiaların soruşturulacağını söyledi. Afrika Birliği güçleri AMISOM sözcüsü Eloi Yao "Bu iddiaları ciddiye alıyoruz ve iddialar uygun şekilde araştırılacak. Afrika Birliği'nin görevi kötüye kullanmaya sıfır tolerans politikası gereği ve disiplin içinde gereken önlemler alınacak" diye konuştu.
22 BİN ASKER VAR
Bünyesinde 22 bin asker barındıran AMISOM toplam altı ülkeden asker alıyor. AMISOM 2007'den bu yana Somali hükümeti güçleri ile beraber El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütüne karşı savaşıyor.
Askerlerin istismarına maruz kalan kadınların çoğunun 2011 yılında yaşanan ciddi kıtlık sonrasında Somali'nin kırsal kesimlerini terk edip başkent Mogadişu'ya gelen ve kamplarda kalan kadınlar olduğu bildiriliyor.
Birleşmiş Milletler'in desteği ile kurulan AMISOM'u destekleyenler arasında Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD var.
21 kadın ve kız çocuğunun anlatımlarına dayanan HRW raporu, askerlerin "kırılgan durumdaki kadınları ve kız çocuklarını cinsel ilişkiye zorlamak için aralarında insani yardımın da olduğu bir dizi taktik" kullandığını söylüyor.
YARDIM ALMAYA GİDEN TECAVÜZE UĞRUYOR
Rapor AMISOM üslerine su ya da tıbbi yardım almak için giden kadınların da tecavüze uğradığını söylüyor.
Tecavüze uğrayanlar arasında en genci 12 yaşında bir kız çocuğu. Ugandalı bir asker tarafından tecavüze uğradığını söylüyor. Kadınların birçoğu hastalanan bebekleri için AMISOM üssüne ilaç aramaya gittiklerini anlatıyor.
Kadınların bazıları askerlerin kondom takmayı reddettiğini, bu nedenle cinsel hastalıklara yakalandıklarını söylüyor. Bel soğukluğu bulaşan başlıca hastalıklar arasında.
DIŞARI ÇIKINCA ALAY EDİYORLAR
Tecavüze uğrayan kız çocuklarından birinin annesi HRW'ye kızının her dışarı çıktığında insanların alaylarına maruz kaldığını anlatıyor. Kadın "Kızınız size 'Utanç içindeki yüzümü insanlardan saklamaya çalışmak yerine keşke ölseydim' dese ne hissedersiniz?" diyor.
KADINLAR ŞİKAYETTE BULUNAMIYOR
HRW yetkililerine konuşan kadınlardan sadece ikisi polise şikayette bulunmuş. Diğerleri ise "isimlerinin lekelenmesinden, ailelerinden, polisten ya da İslamcı isyancılardan misilleme görmekten korktukları" için başvurmamış.
HRW'nin soruşturduğu olaylar Burundi ve Uganda'dan gelen birlikleri kapsıyor.
Örgütün Afrika bölümü başkanı Daniel Bekele "Afrika Birliği ordusu ve siyasi liderler, birliklerinin cinsel istismarını tespit etmek, cezalandırmak ve önlemek için daha fazlasını yapmalı" diyor.
Öte yandan Somali'deki açlık tüm şiddetiyle sürüyor. BM ve yardım kuruluşları insanların açlık ve kuraklıkla mücadele ettiklerini söylüyor. BM geçen hafta bir milyondan fazla kişinin "kriz" ya da "acil durum" içinde olduğunu duyurdu. Bu kategoriler BM için açlık ölçeğinde kıtlıktan bir adım öncesi demek.
HRW "Mogadişu'nun kamplarında yiyecek sıkıntısı kapıdayken, kız çocukları ve kadınlar yine ilaç ve gıda için umutsuzca bekliyor. Ailelerinin kurtulması için bedenlerini satmak zorunda kalmamaları gerek" diyor.