BIST 9.377
DOLAR 34,58
EURO 36,21
ALTIN 2.995,51
HABER /  GÜNCEL

Balyoz'da sıra Büyükanıt'a mı geldi?

Emekli askeri hakim Ümit Kardaş komutanların gözaltına alınmasını değerlendirdi. Kardaş'a göre operasyonda çok önemli bir eksik parça var.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Türkiye üç komutanın darbe girişimi kapsamında gözaltına alınmasıyla çalkalanıyor. Eksik parça ise dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt. Emekli askeri hakim Ümit Kardaş Büyükanıt’ın kendi yazdığı muhtıra ile, “Parlamentonun görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçu”nu tam olarak işlediğini belirterek aynı şekilde yargılanması gerektiğini söyledi.

Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan komutanlarla ilgili durumu emekli askeri hakim Ümit Kardaş’la konuştuk. Kardaş’ın sözleri çok konuşulacak:

DARBE GİRİŞİMLERİ SORUŞTURULMALI
Türkiye’de bir sürü darbe girişimi var. Bunların hepsi demokrasi, hukuk dışı girişimler.
Eskiden cezası idamdı, şimdi değişen yasalarla ağırlaştırılmış hapis. Ama ağırlığı olan suçlar. Çünkü hukuk ve demokrasiye karşı suçlar. Bu nedenle bunların takip edilmesi ve soruşturulması çok önemli.

KAOS KAÇINILMAZ
Kaotik ve sancılı yaşanıyor. Böyle olması normal. Kemikleşmiş bir anlayış, zihniyet, yapılanma var. Tabi bir direnç oluşuyor. Bu direnci aşmak gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin başka şekilde bir hukuk devleti olması ve demokrasiye geçmesi mümkün değil.
Darbeler altında bir siyaset, askeri bürokratik vesayet altında bir rejim, hukuk, yargı düşünülemez. O bakımdan kaotik bir süreç. Bu süreçten demokrasiye doğru yol alınacak.

BÜYÜKANIT'IN SUÇU SABİT
Büyükanıt’ın suçu tam oluşmuş bir suç. Ben yazdım dedi. O muhtıra neyi engelledi. Parlamentonun Cumhurbaşkanı seçmesini engelledi. Bu ‘Parlamentonun görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçu’ oluştu demek. Çünkü Parlamento erken seçime gitmek zorunda kaldı. O suç tamamlanmış bir suçtur ve Yaşar Büyükanıt’ın da aynı şekilde yargılanması gerekir.
28 Şubat sürecinde dahli olanlar varsa onların da aynı işleme tabi tutulması gerekir. Burada hiçbir boşluk bırakmamak gerek.

DOLMABAHÇE'DE NE OLDU?
Dolmabahçe görüşmesi var. Acı bir şey. Başbakan Genelkurmay Başkanı bir araya gelip askeri konu değil, rejime yönelik içe yönelik bir değerlendirme yapıyor ve biz bunu bilmiyoruz. Böyle bir demokrasi olamaz.