Sivilleşmede yeni bir adım daha. EN büyük askeri istihbarat biriminin MİT'e devredilmesi için çalışma başlatıldı
Abone olTürkiye'nin en yüksek kapasiteli elektronik istihbarat ve dinleme üssü olan ve 'Bayrak Garnizonu' olarak da bilinen Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı'nın sivil kontrole geçip Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) bağlanması için çalışma başlatıldı.
Çalışmayı Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin yazdı. Yetkin, "Askerî dinleme üssü MİT'e devrediliyor" başlıklı yazısına göre Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir süre önce başlatılan çalışmanın yakın süre içinde tamamlanması halinde MİT'in Elektronik Teknik İstihbarat (ETİ) biriminin de Ankara'nın güneyinde, Haymana yolunda konuşlu Bayrak Garnizonu'na taşınması öngörülüyor. Bu devrin nedenini MİT'e yakın kaynaklar şöyle değerlendiriyor:
"Teknik olarak dinleme faaliyeti hem maddi, ekonomik yönden hem de personel yönünden çok pahalı bir faaliyettir. Bu iki kurum faaliyetinin birleştirilmesi için yakın zamanda Genelkurmay ile bir çalışmaya girildi. Genelkurmay'ın GES'i MİT'e devretmesiyle hem ekonomik yönden hem de teknik güçlerin birleştirilmesi yönünden büyük tasarruf sağlanacağı değerlendiriliyor. Birleşmenin nasıl, ne tür yapılanma ile gerçekleştirileceği konusu henüz kesin değil. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Yakında MİT'e devrinin sağlanacağı bekleniyor."
BAYRAK GARNİZONU DİYE BİLİNİYOR
GES komutanlığı, diğer adıyla Bayrak Garnizonu, Türkiye'nin en yüksek kapasiteli elektronik istihbarat ve dinleme üssü. Burada yer alan dinleme cihazları ve antenler, Afganistan'dan Somali'ye kadar Türk birlikleriyle doğrudan kriptolu haberleşmeyi sağlayacak, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu ülkelerinden elektronik izleme yapacak, uydu ve yer sistemlerine sahip."
DEVRİN ANLAMI
Yetkin'e göre çalışmanın, öteden beri sorun olan istihbarat koordinasyonunun ötesinde siyasi-sembolik bir anlamı da var. 12 Eylül'ün de simgesi haline gelen askeri istihbarat üssünün MİT'e devredilmesi çalışmalarının başlatılmasının, siyaset-asker ilişkileri açısından da bir dönüm noktası sayılıyor. 1990'lara kadar tamamen Genelkurmay'ın kontrolünde olan MİT'in kademeli olarak sivilleşmesi, MGK'nın sivil ağırlığa geçmesi ardından askeri elektronik istihbaratın da MİT üzerinden sivil kontrole geçiyor olması, idarenin sivilleşmesi bakımından önem taşıyor. Bu adım, sonuca ulaştığında, Fidan'ın MİT Müsteşarı olarak atanması ardından en önemli yeniden yapılanma çalışması da olacak.