BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,83
ALTIN 2.821,03
HABER /  GÜNCEL

Askeri darbeye Meclis darbesi geliyor!

YAŞ sonrası Genelkurmay'ın askere bağlanması tartışmasına şimdi de TSK'nın darbelere gerekçe olarak kullandığı TSK Kanunu eklendi

Abone ol

Yüksek Askeri Şura'da Başbakan Erdoğan'ın tek başına başkanlık etmesiyle başlayan sivilleşme tartışması, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasıyla devam etti. Şimdi de askerin darbeye gerekçe olarak kullandığı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilmesi gündemde.

Askerin de değişmesine karşı çıkmaması beklenen yeni düzenlemede 'Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumak' maddesine parlamenter sisteme bağlı kalma şartı eklenecek.

Hükümet darbe ve darbe teşebbüslerine ‘yasal kılıf’ olarak öne sürülen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yasası’nın 35. Maddesi’nin değiştirilmesi için zemin yokladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özel önem verdiği maddenin yeniden düzenlenmesi için Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde devam ettirilen çalışmalarda ‘ciddi mesafe’ alındı.

Radikal'ın haberine göre askerden de beklenen ‘olumlu sinyal’ alındı. TSK’nın “Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır” görevi muhafaza edilecek ancak bunu yaparken demokratik parlamenter sisteme bağlı kalınacağına vurgu yapılacak. 

MADDE NASIL DEĞİŞECEK?

Halen, “Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır” şeklinde yazılan maddenin değiştirilmesi seçeneğinin ağır bastığı ifade edildi. Buna göre, maddeye TSK’nın ‘kollama ve koruma’ görevini demokratik parlamenter sisteme bağlı kalarak yapacağı yönünde bir ifade eklenecek. Madde ile ilgili son sözün önümüzdeki haftalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’le yapacağı görüşmede söyleneceği ifade edildi.

CHP KANUN TEKLİFİ VERDİ

CHP ve BDP geçen yasama döneminde bu maddenin değişmesi için teklif vermişti. CHP bu teklifi 1 Ekim’de yenileyecek.