AK Partili Milletvekili, yaptığı açıklamada kentsel dönüşüme dair birçok tüyo verdi
Abone olAK Parti Aydın milletvekili Ali Gültekin Kılınç, deprem kuşağında bulunan Türkiye ve Aydın’da kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini belirtti.
ASKERİ ARAZİLER BAKANLIK YA DA TOKİ'YE DEVREDİLECEK
Kentsel dönüşüm kapsamında hazine arazilerinde yapılacak çalışmalara da değinen Kılınç, şunları söyledi: “Bakanlığın talebi üzerine Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında bulunan yerler de dahil olmak üzere, Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarındaki taşınmazlardan; kamu idarelerine tahsisli olanlar, Milli Savunma Bakanlığı'nın görüşü alınıp Bakanlar Kurulu kararıyla; kamu idarelerine tahsisli olmayanlar ilgili kamu idaresinin görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na tahsis edilecek veya TOKİ'ye ve belediyeye bedelsiz devredilebilecektir. Hazine dışındaki kamu idarelerin mülkiyetinde olan taşınmazlar da TOKİ'ye veya belediyeye bedelsiz devredilecektir”
DÖNÜŞÜM PROJELERİ YAPILACAK BÖLGELER
Kılınç, sözlerine devam ederek şunları söyledi:
"Jeolojik durumu ve zemin özellikleri yapılaşmaya uygun olmayan alanlarda, Yıpranan ve yıkım tehdidi altında bulunan tarihsel yapıların yoğun bulunduğu bölgelerde, Geçmişte plansız ve kontrolsüz yapılaşmanın, yetersiz altyapının, sağlıksız bir çevrenin ve yaşam koşullarının son derece yetersiz olduğu yerlerde, Doğal afete uğramış veya uğraya bilecek olan yerlerde, Sosyal donatı ve altyapı hizmetlerinin yetersiz duruma geldiği bölgelerde Çevre etkilerinin olumsuz sonuçlar doğurduğu bölgelerde dönüşüm projeleri yapılacaktır”
RİSK TESPİTİ LİSANSLANDIRILAN KURULUŞLARA YAPTIRILACAK
Yapılacak tespitlerde ev sahiplerine 15 gün itiraz süresi tanındığının altını çizen Kılınç, “Riskli yapıların tespiti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelikte belirlenen çerçevede, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcilerince, masrafları kendilerine ait olmak üzere, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapıların tespitini süre vererek, sahiplerinden isteyebilecek. Tespitler, verilen sürede yaptırılmazsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya belediyeler ile il özel idarelerince yapılacak. Bu tespitlere karşı ev sahipleri, 15 gün içerisinde itiraz edebilecektir” diye konuştu.
BİNALAR CİDDİ ANLAMDA YORULDU
Türkiye’de Marmara ve Van depremi gibi büyük depremlerin yanı sıra meydana gelen diğer depremlerle binalar ciddi anlamda yorulduğuna işaret eden Gültekin Kılınç, “Olası bir depremde bugün sağlam görülen binaların birçoğunun yıkılabileceği düşünülüyor. Bunun için hızla kentsel dönüşüm yapmamız gerekli. Ancak kentsel dönüşümün sadece afet riski altındaki alanların dönüşümü olmadığının bilincindeyiz. İnsanın yaşayacağı, fiziksel mekânın dönüşümünü sağlarken, aynı zamanda sağlıklı ve güvenli bir çevre, ekonomik, sosyal, kültürel ve altyapı boyutlarıyla bu bütünü tamamlama hedefimiz var.