Cep telefonunda devrim gibi karar. Askeri Yargıtay çarşı izninde cep telefonu kullanan iki kişiye verilen hapis cezalarını bozdu. Ancak Yargıtay bu izni şartlara bağladı.
Abone olAskeri yargı yeni bir içtihata imza atarak, kışla içinde kullanmamak koşuluyla, çarşı izni sırasında cep telefonuyla konuşmanın serbest bırakılmasına karar verdi. Daireler Kurulu'nun aldığı tarihi kararda, 'Kışla dışında, cep telefonuyla konuşmanın, askeri veya stratejik bir menfaati zedelemeyeceği kesindir' denildi.
Askeri yargı, Mehmetçiğe müjde niteliğinde yeni bir içtihat oluşturdu. Buna göre, çarşı izni sırasında cep telefonu kullanmak serbest olacak. Askerler, cep telefonlarını bir tanıdıklarına bırakıp hafta sonu kullanabilecekler. Son dönemde çok sayıda askerin çarşı izninde cep telefonu kullandığı için mahkûm olması, askeri savcıları ve Askeri Yargıtay Başsavcılığı'nı harekete geçirdi.
Askeri Yargıtay'a yapılan iki temyiz başvurusunda, çarşı iznindeyken cep telefonu kullanan askerlere verilen cezaların kaldırılması istendi. Askeri Yargıtay'ın en kapsamlı karar organı olan Daireler Kurulu ve 4'üncü Dairesi'nden de, savcılıkların talepleri doğrultusunda 'beraat' kararı çıktı.
SADECE ÇARŞIDA
Askeri Yargıtay'ın içtihat niteliğindeki kararına dayanak olan olaylardan ilki 12'nci Hudut Bölük Komutanlığı'nda yaşandı. Er Ş.E. çarşıda cep telefonuyla konuşurken Bölük Komutan Vekili Teğmen İ.D. tarafından görüldü. Teğmen, er Ş.E'den cep telefonu ile konuşmamasını ve telefonu kendisine vermesini istedi.
Ş.E. telefonun arkadaşına ait olduğunu söyledi. Teğmen, ısrar edince Ş.E paniğe kapılarak kaçmaya başladı. Teğmen İ.D. çarşıdabulunan onbaşı N.K.C'ye emir vererek Ş.E'yi yakalattı. Ardından da er Ş.E. hakkında dava açılmasını sağladı. Ş.E, dava sırasında,
"Telefonu iki gün önce çarşıda satın aldım. Birliğe götürmedim. Bir bakkala rica ettim orada saklıyordum" dedi. Davaya bakan askeri mahkeme Ş.E.'yi cep telefonu ile ilgili emirlere itaatsizlik ettiği gerekçesiyle mahkûm etti. Dava Askeri Yargıtay'da ilgili daireye geldi. Daire Ş.E.'ye verilen cezayı yerinde buldu.Bunun üzerine Askeri Yargıtay Başsavcılığı harekete geçti. Dairenin kararının kaldırılması için Askeri Yargıtay'ın en üst karar mercii olan Daireler Kurulu'na başvurdu.
Kurul, cep telefonu kullanımının yasaklanmasına dair emirlerin sadece 'kışla içinde' geçerli olduğuna karar vererek dairenin kararını kaldırdı. Kurulun, Ş.E.'ye verilen cezanın kaldırılmasına yönelik kararında şöyle denildi: "Çarşı iznindeyken cep telefonu ile konuştuğu belirlenen sanığın bu telefonu birliğe sokma niyetinde olduğunu gösterecek herhangi bir delil yoktur. Birliğe sokma niyetini taşımadığı sürece, sanığın kışla dışında cep telefonuyla konuşmasının askeri ya dastratejik anlamda herhangi bir menfaati zedelemeyeceği ortadadır."
Daireler Kurulu, Bölük Komutan vekili teğmenin, er Ş.E.'ye müdahalesi için de, "Kışla hudutları dışında cep telefonuyla konuşmak şeklinde gelişen ve niteliği itibariyle herhangi bir suçu oluşturmayan eyleme yönelik müdahalenin, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 24'üncü maddesineki 'her üstün disipline aykırı gördüğü durum karşısında yetki kullanması' hükmüne uygun düşmediği de açıktır" dedi.
HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜ
Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'nun bu kararından sonra 4'üncü Daire'ye bir başka dosya daha geldi. Bu dosyaya göre de çarşı izni sırasında cep telefonu kullanan bir asker 25 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. 4'üncü Daire'de, sanık askerin beraatin etmesi kararı verildi. Daire'nin karar metninde şöyle denildi: "Kışla dışında cep telefonu bulundurma veya kullanmanın, cep telefonu bulundurma veya kullanma yönündeki emirler kapsamında olduğunu kabul etmek, bu konudaki emirlerin amacına uygun olmadığı gibi, anayasal bir hak olan haberleşme özgürlüğüne de aykırı olacaktır."
Haber: Ersan Atar
Kaynak: www.sabah.com.tr