BIST 9.728
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.971,78
HABER /  GÜNCEL

Askere polisle muhatap olma emri

Genelkurmay Başkanlığı'nın kısa süre önce, tüm birimlere Emniyet güçleri ile ilgili talimat gönderdiği ortaya çıktı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı'nın kısa süre önce, tüm birimlere Emniyet güçleri ile ilgili talimat gönderdiği ortaya çıktı.

Talimatta, Emniyet güçleriyle karşı karşıya gelinmesi durumunda askeri kimliğin gösterilerek Merkez Komutanlığı'nın aranması istendi ve 'polisle muhatap olmayın' emri verildi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın evinin bulunduğu Çukurambar'da 19 Aralık'ta suikast şüphesiyle yakalanan iki subay da polise, Genelkurmay'ın bu talimatına uygun davrandı. Olay yerine askeri savcı çağırıldı.

Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nda görev yapan İstihkam Binbaşı İbrahim G. ile Topçu Albay Erkan Y. B. olay günü lojmanlarında yapılan aramadan sonra serbest bırakıldılar. İki subay olaydan 6 gün sonra Ankara Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı'nda yapılan aramanın ardından sabaha doğru gözaltına alındılar.

ORG. KOŞANER ZİRVEYE NEDEN KATILDI?

25 Aralık günü arama başlatılması üzerine Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ yanına Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner'i de alarak Başbakan Erdoğan'la görüştü. 3.5 saat süren görüşme merak uyandırdı. Değerlendirmelere göre, Orgeneral Işık Koşaner önümüzdeki dönem Genelkurmay Başkanı olacağı için Başbuğ Başbakan'la Koşaner'in tanıklığında görüşmek istedi.

Büyükanıt'ın görüşmeye Koşaner'i götürmesinin en önemli nedeni, Koşaner'in de bir Bordo Bereli olması. Koşaner Özel Kuvvetler'in gözde subaylarındandı ve Genelkurmay 2'nci Başkanlığı yaptığı dönemde bu birim Koşaner'e bağlı çalıştı.

EVRAK YAKMA RUTİN İŞLEM Mİ?

Seferberlik Tetkik Kurulu'nun Ankara Bölge Başkanlığı'nda üç gün boyunca süren aramaları başlatan bir askerin babasıyla yaptığı telefon görüşmesi mi? Emniyet teknik takibe takılan bu görüşme üzerine mi düğmeye bastı? Seferberlik Tetkik Kurulu binasında hangi evrak, neden yakıldı? Bu soruları TSK'dan emekli ve halen görevde bulunan önemli isimlere sorduk, çarpıcı yanıtlar aldık.

Bu isimler, evrak yakma işinin rutin bir faaliyet olduğunu söylüyorlar. TSK'nın tüm birimlerinde evrak yakma sistemleri ya da kağıt kırpma makineleri var. Bu işlem gizlilik gerektiren belgelere sahip birimlerde her gün yapılıyor.

Peki hangi evrak yakılır? Miadı dolmuş yani saklanması gerekmeyen ancak gizli bilgiler içerdiği için imha edilmesi şart olan evrak yakılıyor. Bir de müsvedde üzerinde çalışılan bir plan ya da bilgi, temize çekildikten sonra taslaklar yok ediliyor, asıl belge kozmik odada arşive kaldırılıyor.

Askeri kaynaklar aynı işlemin Emniyet'te de yapıldığını söylüyor. (Akşam)