Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu'nda önemli açıklamalar yaptı...
Abone olDanıştay başkanı olarak değişimi her zaman desteklediğini ifade eden Karakullukçu, yapılacak her şeyin insan odaklı olması gerektiğini söyledi.
İnsan olmazsa hukukun da olmayacağını ifade ederek, yargılamaları ve reformları yaparken temel insan haklarının göz önüne alınması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye'de artık hakimlerin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına uygun karar verme yeteneğini yavaş yavaş kazandıklarını da anlatan Danıştay Başkanı, bunun hukuk reformu adına önemli olduğunu vurguladı. Aynı konuda birden fazla yüksek yargı organı niteliği bulunmaması gerektiğini dile getirerek, şu çağrıda bulundu: "Sistem içinde idarî yargıdan sorumlu olarak Danıştay'ımız var ama bunun yanında Askerî Yüksek İdare Mahkeme'miz de var. Saygı gösteriyoruz fakat, kişilere özel yargı çoğaltılması uygun değil. Bu, içtihat farklılığına, uygulamada farklılıklara neden olur."
Yargıtay'dan maaş ve bütçe uyarısı
Sempozyumda konuşan Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak da, şeffaf ve millete hesap veren bir yargı yönetimi oluşturulmasının yapılan reformların en temel hedefi olduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesi üyelerinin özlük haklarında yapılan iyileştirmeyi üstü örtülü bir şekilde eleştiren Kaynak, "Özellikle devlet kendi eliyle aynı işi yapan hakimler arasında ayrım yaparak adaletsizliğe yol açmamalı." dedi.
Yargı bağımsızlığının sadece atama ve idarî işlemler açısından bağımsızlığı ifade etmediğini vurgulayan Kaynak, "Yargının bütçe ve özlük hakları gibi konular dahil olmak üzere hiçbir şekilde baskı altına alınmaması gerekir." uyarısında bulundu.
Yargıtay'daki iş yüküne de temas eden Kaynak, bu yükü 3 yıl içinde bitirmeyi hedeflediklerini söyledi ve ekledi: "İş yükünü bitirmek, sorunu çözmek anlamına gelmiyor. Asıl önemli olan arabuluculuk kurumu ve uzlaşma gibi alternatif çözüm yollarının işlevsel hale getirilerek yargıya gelen iş yükünün azaltılmasıdır."
Adalet Bakanı Ergin: Yargı, yeniliklere açık olmalı
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin de dünyanın hızla değişen şartlarına uyum sağlanabilmesi için yargı sistemlerinin yeniliklere açık olması gerektiğini söyledi. Yaşanan bu değişimin, hukuk sistemlerinin mevzuat altyapısının güncel tutulmasını ve örgütlenme biçiminin etkin olmasını zorunlu kıldığını kaydetti.
Ergin, yargının hızlanması amacıyla hazırlanan mevzuat paketlerinin sonuçlarının alınmaya başlandığını da belirtti. "Gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek değişikliklerle ülkemiz yargısı, yüzyılımızın şartlarına uygun bir mevzuat altyapısına kavuşmuş olacaktır." diyen Ergin, yargı reformu stratejisini yenileyeceklerini vurguladı.
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Martin Raiser ise yargı reformu gibi bir strateji oluşturulurken, yolsuzluğun yargıdan çıkarılması, yargının siyasî baskıdan uzak tutulması gerektiğine işaret ederek, Türkiye'nin, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefini yakalaması için daha çok performansa ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.