BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Askerden kaçan çürükler

Asker ocağından kaçanlara Jandarma baskını. Sahte "çürük raporu" alan yaklaşık 70 kişi gözaltına alındı.

Abone ol

Operasyon çerçevesinde Türkiye'nin değişik illerinde tespit edilen yaklaşık 300 kişinin daha gözaltına alınacağı belirtildi.

Kuzey Irak’a operasyonların tartışıldığı ve şehit cenazelerinin arttığı günlerde, sahte rapor alarak askerden kaçan kişilere yönelik büyük bir operasyon başlatıldı. Geçtiğimiz Ocak ayında gerçekleştirilen operasyon kapsamında tutuklanan Mamak Askerlik Daire Başkanı Albay Murat A. ile astsubaylar Kadir S. ve Aytekin D.’nin de aralarında bulunduğu 19 kişi tutuklandı.

İfadeler ve sahte rapor alan kişilerin isim listelerinden yola çıkan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı operasyonu genişletti. Bütün çürük raporlarını incelemeye alan savcılık, şüpheli bulunan yaklaşık bin raporu belirledi. Bu incelemeler sonucunda yaklaşık 550 raporun sahte olabileceği tespit edildi.

RAPOR BAŞINA 30-65 BİN YTL ÖDEME

Jandarma Komutanlığı’nda sorguları süren zanlıların büyük çoğunluğunun üniversite mezunu olduğu ve askere gitmemek için rapor aldıkları anlaşıldı. Rapor verdikleri öne sürülen 9 memurun suçlamaları reddettiği, alanlardan bir kısmının ise suçu kabul ettikleri bildirildi. Zanlıların rapor karşılığında 30 ile 65 bin YTL arasında değişen miktarlarda para verdiklerini söyledikleri, ancak bunun “bağış” adı altında istendiğini belirttikleri ileri sürüldü. Sahte raporlarda, genellikle “görme bozukluğu” ve “akciğer rahatsızlıklarına” ilişkin hastalıkların belirtilerek, askerliğe elverişli olmadıklarının yer aldığı ifade edildi.