BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Askerden Abdullah Güle mektup

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Saygun imzalı bir mektup geldi.

Abone ol

AB"nin Türkiye"ye Kıbrıslı Rumlar"a liman ve havaalanlarının açılması için baskı yaptığı bir dönemde, Genelkurmay Başkanlığı, hükümeti uyardı. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun imzasıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül"e gönderilen mektupta, Milli Güvenlik Kurulu"nda Kıbrıs konusunda alınan “tavsiye kararları” hatırlatıldı. Mektupta Kıbrıs politikasının ana hatları özetle şöyle sıralandı:

* Türkiye"nin AB"yle üyelik müzakerelerinde, ulusal yararların gözetilmesinin gerekliliği,

* Müzakere sürecinin Türkiye aleyhine ayırımcı olmayan ve koşul içermeyen sürdürülebilir bir zeminde yürütülmesinin önemi,

* AB"nin KKTC"ye yönelik vaatleri yerine getirmesinin gerekliliği,

* Kıbrıs"ta çözüm yerinin, AB değil, BM olduğu...

AYKIRI İSTEKLER

Türk limanlarının Rumlar"a açılması ve Maraş"ın BM denetiminde yerleşime açılmasını öngören Finlandiya planına da atıfta bulunulan mektupta, son dönemde AB"den Kıbrıs konusunda Ankara"ya iletilen beklentilerin, MGK"da üzerinde uzlaşılan politikalara “aykırı” unsurlar içerdiği belirtildi. Mektubun son bölümünde, “AB üyeliği beklentisiyle, Avrupa"nın isteklerinin yerine getirilmesi, Türkiye"nin Kıbrıs politikasında geri dönülemez zararlar verebilir” uyarısı yer aldı. Ayrıca, “Kıbrıs"ın stratejik önemine bağlı olarak, izlenecek politikada tüm devlet birimlerinin katılımıyla belirlenmiş politikalardan vazgeçilmemesi” beklentisi de dile getirildi.

BÜYÜKANIT"IN SÖZLERİ

Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Bütyükanıt, Kasım"ın ilk haftası Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak"ın basına verdiği resepsiyonda, Kıbrıs"la ilgili sorular üzerine Fin planından duyulan rahatsızlığı dile getirmişti. Ve şöyle demişti: “Bizim görüşümüz devlet politikası paralelindedir. Devletin temel politikası, Kıbrıs sorununu BM zemininde, parça parça değil, bütünsel olarak ele alınmasıdır. AB zeminine kaydırılması ise Kıbrıs"ın temennisidir. Kıbrıs konusu maalesef Türk-Yunan ilişkilerinden çok farklı bir mecrada. Orada şu an için bir umut göremiyorum. Bir Fin Planından sözediyorlar. Ben plan falan görmedim. Plan varsa yazılır, kağıt üzerinde olur.”

6 KİŞİ BİLİYOR

Saygun imzalı mektubun, Gül"e Kasım ayı başında gönderdiği öğrenildi. Mektubu doğrulayan bir kaynak, Dışişleri Bakanlığı"nda mektubu sadece 6 kişinin bildiğini söyledi.

KAYNAK: VATAN GAZETESİ