BIST 9.650
DOLAR 34,57
EURO 36,22
ALTIN 2.969,43
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Asker ve polisin de sivili sendika istedi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nde çalışan sivil memurlar, örgütlenme hakkı bekliyor.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nde çalışan sivil memurlar, örgütlenme hakkı bekliyor. Sayıları 50 bini bulan sivil memurlar, Meclis'in açılmasının ardından çıkaracağı yeni yasada kendilerine de sendika hakkı verilmesini istiyor.

Kamudaki bütün memurlar sendika kurup örgütlenebilirken bu hak, TSK ve Emniyet'teki sivil memurdan esirgeniyor. Bu kurumlarda çalışan sivil memurların sendika üyeliği kanunen yasak. Bu durum, sivil memurların ciddi hak kayıplarına yol açıyor. Memur sendikalarının üye sayıları hızla artıyor. Özellikle sendika aidatlarının devlet tarafından ödenmeye başlamasının ardından memur sendikaları, her yıl yeni bir rekor kırıyor. Örneğin son 1 yıllık dönemde sendikaların üye sayısı, 114 bin kişilik artış göstererek 1 milyon 137 bine çıktı. Üye sayısının artışıyla birlikte birçok işkolunda yeni sendikalar ortaya çıkıyor. Örneğin eğitim işkolundaki sendika sayısı 12'ye yükseldi. Memurları sendika çatısı altına çeken en önemli neden ise sendika gücüyle önemli kazanımların elde edilmesi. Bunun son örneği, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesinde yaşandı. Sendikaların talebiyle 205 bin sözleşmeli personel, kadroya alındı.

KURUM DEĞİŞTİREMİYORLAR

Memura tanınan sendika hakkından TSK ve Emniyet'teki sivil memurların yararlanamaması, hak kayıplarına yol açıyor. Sivil personel, örgütlü şekilde sorunlarını dile getiremediği için çözüm de bulunamıyor. Örneğin TSK'daki sivil memurların en çok karşılaştığı sorunların başında muvafakat problemi geliyor. Başka kurumlara geçiş yapmak isteyen sivil memurlar, kanuni hakları olmasına karşın muvafakat alamıyor. Bu nedenle başka kuruma geçmeleri neredeyse imkansız. Bir başka sorunları ise sosyal tesislerden eşit yaralanamama. Kariyer yapamamak da sivil memurların başlıca sorunu. Sivil memur oldukları için şef, müdür kadrolarına yükseltilmiyor. Bu kadrolar daha çok askeri personele ayrılıyor. Görev tanımının belirsizliği, mesai dışı görev ve nöbet, işyerindeki psikolojik baskı diğer önemli sorunlar.

REFERANDUMLA ANAYASA'YA GİRDİ

Sivil memurlar, sendikalı olmalarıyla sorunların çözümünde önemli iyileşme sağlanacağı görüşünde. Önümüzdeki günlerde sendikalarla ilgili mevzuatın Meclis gündemine gelecek olması, sivil memurları umutlandırıyor. 2,5 milyon memurun yıllardır beklediği toplu sözleşme hakkı 12 Eylül'de yapılan referandumla anayasaya girdi. Memurların toplu sözleşme hakkının uygulamaya geçmesi için uyum yasasının ağustos ayından önce çıkarılması gerekiyor