Adalet Bakanlığı "yargıda reform" için ikinci bir yasa tasarısı hazırladı. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yargıda reformun ikinci ayağını oluşturan yasa tasarısı, 24 maddeden oluşuyor.
Abone olAdalet Bakanlığı "yargıda reform" için ikinci bir yasa tasarısı hazırladı. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yargıda reformun ikinci ayağını oluşturan yasa tasarısı, 24 maddeden oluşuyor.
Yeni düzenleme, bazı hafif suçlar için "idari para cezası" öngörüyor. Böylece çok sayıda dosyanın mahkemelere ve yüksek yargıya taşınmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Danıştay'ın üstlendiği dosyaların önemli bir bölümü, bölge idare mahkemelerinin yetkisine bırakılıyor.
Düzenleme, 2010 yılı rakamları dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre tam 1 milyon 260 bine yakın dosyanın adliyelere gelişini önleyecek.
Tasarıdaki diğer yenilikler ise şunlar:
"Askerlik yoklama" kaçağı ve "bakaya" suçları, "kabahat"e çevriliyor ve mahkemelerin görev alanı dışına çıkarılıyor. Bu suçlar için askerlik şubeleri, idari para cezası kesecek.
İcra suçları da mahkeme önüne gelmeyecek. Bu tür suçlar için de para cezası uygulanacak.
Pasaportsuz yurda giriş ve çıkış, basit orman suçları için de idari para cezası getiriliyor.
Ceza davalarında "davayı uzatma" amaçlı temyiz başvurularının engellenmesi amacıyla "harç" alınması usulü getiriliyor. Böylece, 2010 yılında bu kapsamda Yargıtay'a giden 270 bin, ağır ceza mahkemelerine giden 38 bin dosyanın önlenmesi planlanıyor.
İdare mahkemelerinin verdiği ve temyiz için Danıştay'a gelen bazı kararlar, bölge idare mahkemelerine bırakılıyor.
Bakanlıkların "imar planı" uygulamaları da Danıştay'a gitmeyecek. Bu dosyalar, idare mahkemelerinde görülecek.
Belediyelerin ulaşım ve toplu taşımaya yönelik kararları da Danıştay'a gitmeyecek.