BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Asker dersini iyi çalışır

Orgeneral Özkök'ün yaptığı iki önemli konuşma, askerin masaya beyniyle nasıl vurduğunu sergiliyordu.

Abone ol
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün son günlerde katıldığı iki önemli programdaki dikkat çekici ayrıntılar, çalkantılı gündemin gölgesinde kaldı.
Özkök, 16 Mart'ta Harp Akademileri Komutanlığı'nda kurmay adayı genç subaylara sadece liderlik değil "yaşam dersi" de verirken, analitik bakış açısını sergileyen geniş bir yelpaze sundu. Ankara'da düzenlenen Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu'nda Albert Einstein'ın "İnsanoğlunu savaş alın yazısından kurtarmanın bir yolu var mı?" sorusunu anımsatarak buna yanıt arayan da yine Özkök'tü.
Bilim adamlarının bile intihal suçlamasıyla yargılandığı bir ortamda Özkök'ün Harp Akademileri'ndeki konuşmasında her cümlenin dayandığı kaynağı belirtmesi, bazı alıntılarla ilgili dipnotlara özenle yer vermesi gözlerden kaçmadı.

Namık Kemal örneği
Bir yandan internet yoluyla yayılan fikirlerin, ülkelerin dokusu ve bekası üzerindeki etkisinin gittikçe arttığını vurgulayan Özkök, hemen ardından Namık Kemal'in "Müsademe-i efkârdan, barika-i hakikat doğar" (Gerçek yıldırım, fikirlerin çarpışmasından doğar) sözünü anımsattı ve şöyle dedi:
"Asimetri yaratacak fikirlerden ürkmeyiniz. Uygarlık, karşı fikirlerin çarpışmasıyla gelişmiştir."
Özkök'ün beslendiği kaynaklar çok genişti. O kadar ki, mutfak tasarımlarıyla da bilinen endüstriyel tasarım dehası Ross Lovegrov'a da yer vardı, ünlü siyaset bilimci Fukuyama'ya da, Kore'de karşılaştığı rehbere de...
Lovegrove'un "21. Yüzyılı Tasarlamak" konulu sunumundaki "Son yıllarda çoktan seçmeli imtihan usulleri, bir iki neslin yaratma kabiliyetini yok etmiş, hepsini lider değil, tâbi yapmıştır" görüşü Özkök'ün konuşmasında yer buldu.
Stephen Covey'in "Bir liderin öncelikle seviyesine uygun işlerle uğraşması" öğretisine vurgu yapan Özkök, "Bazen problemlerin çözümünde bir deliye de ihtiyaç duyulabilir" diyecek kadar da hayatın içindeydi.
Genç subaylara "Şartlanma zincirini kırmadan unutulmaz kişiler olamazsınız" diye seslenen Özkök, öğüdünü şu anısıyla destekledi:
"Koreli bir gezi rehberinin sorduğu şu soruyu unutmuyorum: '1=5, 2=25, 3=125, 4=625 ise 5 nedir?' Bu soru aslında bir matematik sorusu gibi görünse de, bir algılama ve bakış açısıyla ilgilidir. Sorunun cevabı birçoğunun düşündüğü gibi 3125 değil, 1'dir. Çünkü 1=5 ise 5=1'dir."
Özkök'ün dersi, bir kurmayın bilgi ve yeteneğini artırmak için yaşam boyu öğrenme bilincini yitirmemesi gerektiğini gösteren örneklerle doluydu. Haberlere yansımayan dipnotları da şunlardı:

Bilişim Güvenliği, Ahmet Pekel, Merkez Bankası Bilişim Güvenliği ve Kalite Denetimi Müdürü.
Müsademe-i efkârdan, barika-i hakikat doğar. Namık Kemal.
(Enerji ihtiyacının karşılanması) Petrol: yüzde 36,84. Kömür: yüzde 27,17. Doğal Gaz: yüzde 23,67. Toplam: Yüzde 87,68.
Petrolün yaklaşık 41 yıl, doğal gazın 62 yıl, kömürün ise 216 yıl sonra tükenebileceği tahmin edilmektedir. BP Statistical Review of World Energy, 2005.
Enerjinin Jeopolitiği, Dünya üzerindeki jeo-ekonomik mücadele, Dr. Ertuğrul Kızılkaya, Dr. Cem Engin.
II. Enerji Sempozyumu, Haluk Danışman.
(Algoritma) Verilen herhangi bir sorunun çözümüne ulaşmak için uygulanması gerekli adımların hiçbir yoruma yer vermeksizin açık, düzenli ve sıralı bir şekilde söz ve yazıyla ifadesidir.
The Economist Technology Quarterly dergisinden "And now, the war forecast" adlı makale.

Karargâh çalışması
Ankara'da düzenlenen, terörizmle mücadele konulu sempozyumda yaptığı konuşma yabancı katılımcılar tarafından "Çok profesyoneldi" diye nitelenen Özkök övgülere yanıt verirken bir yandan tevazuyu elden bırakmadı, bir yandan da işin sırrını açıkladı: "Tam bir karargâh çalışmasıydı, asker dersini iyi çalışır."
Özkök'ün son dönemde yaptığı bu iki önemli konuşma, askerin masaya beyniyle nasıl vurduğunun örneklerini sergiliyordu.
Kaynak: Milliyet