BIST 9.725
DOLAR 35,22
EURO 36,88
ALTIN 2.977,50
HABER /  GÜNCEL

Asit yağmuru etkileri Osman Müftüoğlu uyardı dışarı çıkmayın!

İSTANBUL'da bugünden itibaren pazar gününe kadar beklenen asit yağmuru etkileri konusunda Prof. Dr. Osman Müftüoğlu uyardı. Osman Müftüoğlu asit yağmuru riski olan günlerde mümkünse dışarı çıkmayın dedi.

Abone ol

İSTANBUL'da beklenen asit yağmuru etkileri vatandaşları endişelendirmeye başladı. Bugün başlaması ve pazar gününe kadar yağan yağışlarla birlikte etkili olması beklenen asit yağmuru özellikle solunum yolu ve akciğer hastası olanların korunması gereken bir duruma dönüştü. Fox TV'de yayınlanan Çağla Şikel'le Yeni Bir Gün programına katılan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, olası asit yağmurunun etkilerini konusunda uyarılarda bulundu. 

Türkiye'de hava kirliliğinden kaynaklı sağlık sorunlarının giderek daha ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Osman Müftüoğlu, asit yağmuruyla beklenen partikül yağışının akciğerin en küçük kılcal damarına kadar gidebileceğini söyledi. Müftüoğlu, "Havada 5 nitronun altındaki her tür partikül nefes aldığımızda solunum yolumuzdan akciğerimize ulaşır. Asit yağmurundaki partiküller de tıpkı grip olduğumuzda vücudumuza aldığımız mikroplar gibi sisteme girebilirler" diye konuştu.

Asit yağmurunda mümkünse dışarı çıkılmamalı

Vatandaşların olası asit yağmuru uyarı olan günlerde maske takmak yerine mümkünse dışarı çıkmamalarını tavsiye eden Müftüoğlu, "Dışarı çıkmamak maske takmaktan daha akıllıca. Herkes maskeyle dolaşamaz. Özellikle solunum yolu hastalıkları olanlar bu günlerde dikkatli olmalı. Okullarda da çocukları dışarıda oynatmamak doğru bir karar olabilir" diye konuştu. 

Asit yağmuru nedir, nasıl oluşur?

Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen isimdir. Karbondioksit çıkarıldıktan sonra damıtılmış su, nötr pH 7'ye sahiptir. 7'den küçük bir pH değerine sahip olan sıvılar asidiktir ve 7'den büyük bir pH'a sahip olanlar alkalidir. Bitkiler, suda yaşayan hayvanlar ve altyapı üzerinde zararlı etkileri olabilir. Asit yağmuru, asit üretmek için atmosferdeki su molekülleri ile reaksiyona giren kükürt dioksit ve azot oksit emisyonlarından kaynaklanır. Bazı hükümetler, 1970'lerden beri kükürt dioksit ve azot oksitin atmosfere salınımını olumlu sonuçlarla azaltmak için çaba sarf ettiler. Azot oksitleri de yıldırım çarpmaları ile doğal olarak üretilebilir ve kükürtdioksit volkanik patlamalarla üretilir.

1853'te asidik yağmur keşfedilmiş olmasına rağmen, bilim adamları 1960'ların sonuna kadar fenomeni gözlemleyerek ve incelemeye başladılar. "Asit yağmuru" terimi, 1872 yılında Robert Angus Smith tarafından yapılmıştır. Kanadalı Harold Harvey, "ölü" bir gölü araştıran ilk araştırmacılar arasındaydı. ABD'de asit yağmuru bilinci, 1970'lerde New York Times'ın New Hampshire'daki Hubbard Brook Deneysel Ormanı'ndan yayınladığı çok sayıdaki zararlı çevresel etkilerin raporlarını yayınladıktan sonra artmıştır.

Endüstrileşmiş bölgelerde 2.4'ün altında yağmur ve sis sularında zaman zaman pH değerleri bildirilmiştir. Endüstriyel asit yağmuru Çin ve Rusya'da önemli bir sorundur ve bölgeler bunlardan aşağı doğru akmaktadır. Bu bölgelerin tümü kükürt içeren kömürü ısı ve elektrik üretmek için yakarlar.

Asit yağmuru sorunu sadece nüfus ve endüstriyel büyüme ile artmakla kalmamış, daha yaygın hale gelmiştir. Yerel kirliliği azaltmak için uzun boylu bacaların kullanılması, gazların bölgesel atmosferik dolaşıma salınmasıyla asit yağmurunun yayılmasına katkıda bulunmuştur. Genellikle çökelme, emisyonların önemli ölçüde azalmasına neden olur ve dağlık bölgeler en fazla birikimi (daha yüksek yağışları nedeniyle) almaya eğilimlidir. Bu etkinin bir örneği, İskandinavya'ya düşen yağmurun düşük pH'ıdır.