Sıcaklar Türkiye'yi hasta ediyor! Uzmanlar aşırı su kaybı konusunda özellikle kalp hastalarının dikkatli olmalarını istedi!
Abone olKardiyoloji Uzmanı. Dr. Fatih Demircioğlu, vücuttaki aşırı su kaybı ile sıcak ve nemli havanın kalp krizi riskini yükselttiğini belirtti.
Manavgat Özel Side Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı. Dr. Fatih Demircioğlu, sıcak ve nemli havaların kalp krizi riskini en yüksek günler olduğunu ifade etti. Sıcak havaların vücutta oksijen emilmesini azalttığına dikkat çeken kalp doktoru Fatih Demircioğlu, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının acil bir işi olmadığı sürece sıcak yoğunluğunun yüksek olduğu 11.00 ile 16.00 sularından dışarı çıkmaması gerektiğini kaydetti. Demircioğlu, "Sıcak ve nemli havalarda vücutta sıvı ve mineral kaybı üst noktaya ulaşır. Sıcak ve nemli havalardaki sıvı ve mineral kaybı da kalp ritmini bozar. Bu da kalp krizine neden olur. Sıcak havalarda başta su olmak üzere bol bol sıvı gıdalar tüketelim. Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan hastalar güneş ışığının en etkin olduğu saatlerde dışarı çıkmamalı. Vücutta su ve mineral kaybının önüne geçmek için su, ayran, meyve suyu ve meyve tüketelim. Kalbi yoracak ağır ve yağlı gıdalardan kaçınalım. Güneş ışınlarından zarar görmemek için başımıza koruyucu takalım. Sıcak havalar kalp krizini tetiklediği için uzun güneş altında kalmayalım." diye konuştu.
Demircioğlu, sıcak ve nemli havalarda duş alımının vücudu rahatlattığını söyledi. Sıcak ve nemli havalarda vücudun güneş ışınlarından fazla rahatsız olmaması için koyu renkler yerine, pamuklu, keten açık renkler tercih edilmesine dikkat çeken Demircioğlu, terleme sonrası iç çamaşırların acil bir şekilde değiştirilerek duş alınarak serinlenmesi gerektiğini kaydetti. Demircioğlu, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının sabahın erken saatleri ve güneşin etkisini yitirdiği vakitlerde doğa yürüyüşü yapabileceğini dile getirdi.
Özel Hisar Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Emin Canan da kalp, yüksek tansiyon ve şeker hastalarının saat 11.00 ile 16.00 suları arası acil bir işleri olmadığı sürece dışarı çıkmaması tavsiyesinde bulundu.
Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Kuru ise sıcak ve nemli havalarda vücudun sıvı kaybına karşı bol bol su, limonlu ve meyveli içecekler tüketilmesi gerektiğini belirtti. Sıcak ve nemli havalarda sıvı kaybının önüne sıvı gıdalar tüketilerek geçileceğini ifade eden Kuru, yüksek tansiyon ve kalp krizine neden olabilecek ağır yağlı ve sindirimi zor yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini kaydetti.
Öte yandan Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin Merkezi verilerine göre 5 Temmuz tarihine kadar Manavgat'ta en düşük hava sıcaklığı 27, en yüksek ise 40 derece olacak. Nispi nem oranı ise yüzde 59 ile yüzde 89 oranında tahmin ediliyor.