Araştırmacılar, hangi gençlerin aşırı alkol tüketimi riski altında olduğunu belirlemek için bir test geliştiriyor. Testte aile geçmişinden beyin hacmine kadar onlarca etkeni dikkate alınıyor.
Abone olAraştırmacılar, hangi gençlerin aşırı alkol tüketme eğilimi taşıdıklarını belirlemek için bir test geliştirmeye çalışıyor.
Bu test, beyin yapısından kişiliğine ve aile yaşamına kadar yaklaşık 40 etkeni mercek altına alıyor. Uzmanlar, teste tabi tutulan 14 yaşındakş gençlerden hangilerinin 16 yaşında aşırı alkol tüketimine yönelebileceğini kestirebiliyor.
Testin başarılı olma oranının yaklaşık yüzde 70 olduğu belirtiliyor.
Ancak geliştirilen bu test, beyin taramasını da içerdiğinden, oldukça pahalıya mal oluyor.
Bu nedenle daha basit ve ucuz bir yöntem üzerinde çalışılıyor.
Çok sayıda küçük etken
Aşırı alkol tüketen gençler ile ayık kalmayı tercih edenler arasındaki fark daha önce çeşitli araştırmalara konu olmuştu.
Son olarak, uluslararası bir araştırmacılar ekibi, hangi gençlerin alkolizme meyilli olduğunu belirlemek için geniş kapsamlı bir çalışma yürüttü.
Çalışmada; aile geçmişi, alkollü içkiyle tanışıklık, nevrotiklik, ölçüsüzlük, titizlik gibi kişisel özellikler ile beyin hacmi, genetik yapı ve beynin ödüllendirmeye karşılık verişi gibi fizloyojik farklılıklar değerlendirildi.
College Dublin Üniversitesi'nden Dr. Robert Whelan BBC'ye şöyle konuştu: "Öyle büyük tek bir şey yok. Bu tahmini bir takım küçük şeylerle yapıyorsunuz. Başlıca üç alan var: beyin etkinliği ve beyin yapısı; kişilik, yani riski artıran şeyler ile sizi aşırı içmekten alıkoyan bilinç durumları; erkek arkadaş veya kız arkadaş gibi hayat hikayeleri..."
Testin tek tek bireyler üzerindeki isabet oranının sınırlı olacağını belirten Dr. Whelan, örneğin 1000 genç içinden 200'ünün risk altında olabileceği gibi sonuçlara ulaşılabileceğini belirtiyor.
Risk altındaki gençlere özel ilgi gösterilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, erken yaşta aşırı alkol tüketiminin yetişkinlik çağına da sirayet eden nörotoksik etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.
Ancak beyin taramaları kişi başına binlerce liraya mal oluyor. Daha çok kişilik ve aile geçmişi bilgilerine odaklanılan daha basitleştirilmiş bir test kullanılabilir.
Bulguların, uyuşturucu ve sigara alışkanlığı gibi alanlara uyarlanması da mümkün.