Düşlerin yüzüne soğuk su vursak kendine gelir mi o temiz yanımız? Hatırlamak düşmandır; ruhu yorar, beyni yorar, kalbi yorar…
Abone olCaner Yaman, deneme ve öykülerden oluşan bu kitabında sahici ve yalın bir dil kullanıyor. O sahicilik “bazen can yakıyor bazen de can veriyor”. Hayat gibi! Sıradan olana karşı çıkan, farklıkları önemseyen, yeniyi arayan, ötekini anlamaya çalışan bir dil kuruyor. Kimi zaman delirmişçesine kanırtıyor kelimeleri; gidenlere, kaybedilmişlere, kaybedenlere sesleniyor. Kimi zaman dingin akan müziğin notaları gibi diziliyor sözcükler. Güzelliklere yer açın diyor!
Aşıktım Hatırlamıyorum, bizi uyuşturan, şaşırtan, rahatlatan, ağlatan, güldüren kısacası bizi biz yapan tüm yönlerimize sesleniyor. Yitip gitmeye yüz tutmuş o “çok sevgili” yaşanmışlıkların içine yolculuğa çıkartıyor. “Yürekte demlenmiş”, damıtılmış kelimelerin bir araya gelmesiyle kurgulanmış uzun öyküler ve denemelerle edebiyatın büyülü lezzetini tattırıyor.
Caner Yaman “İçimdeki bütün sesler sustuğunda, bir odada tek başıma kaldığımda yalnızlıktan değil yazdıklarımdan medet umuyorum. Çünkü onlar kendine söyleyemediklerim oluyor, herkesten gizlediklerim… Bazen can yakıyor, bazen can veriyor!” diyor.
Yaklaşın yaklaşın bu kitap hepimizin gizini çözüyor. Bizi ortaklaştırıyor!
“Kurşun kalemle yazılmış bir hikâyenin altında, sayfalarda kalmış izler gibisin.
Yeni hikâyeler yazılsa da üstüne, altta hep görünensin.
Ben bu şiiri sana vermeyeceğim.
Sen, sende ne yazdığını bilemeyeceksin.”
“Ekmek bıçağı tezgâhın üstündeydi, çekmeceye koydum.
Sen başkasına güldün, ben ağlamadım.
Bileklerimi değil dileklerimi kestim sadece.
Bileklerini kesersen delirmiş olmazsın, ölürsün ya da kendine gelirsin. Dilemeyi bıraktığında delirdin demektir, çünkü bir şeyler dilemek aklı başında olanların işidir.”
Caner Yaman
1980 yılında Zonguldak’ta doğdu. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Halen Bülent Ecevit Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapmakta ve Orta
Doğu Teknik Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı Doktora programında eğitimini sürdürmektedir. İrlanda ve İngiliz edebiyatından çevirileri bulunmaktadır.
2010 yılında YÖK Araştırma Bursuyla, 2011 yılında ise İrlanda Edebiyat Fonu (ILE) Çeviri ödülüyle Dublin’e giderek Günümüz İrlanda Tiyatrosu üzerine çalışmalar yapmıştır.
Yurtiçi ve yurtdışı fotoğraf yarışmalarında ödül ve sergilemeleri bulunan Caner Yaman’a 2012 yılında Uluslararası Fotoğraf Federasyonu (FIAP) tarafından Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı (AFIAP) unvanı verilmiştir. 2014 yılında yayınlanan Sonrası Yok, yazarın deneme ve hikâyelerden oluşan ilk kitabıdır.