Hatay'dan Akdeniz'e dökülen Asi Nehri siyah renkte akmaya başladı. Nedeni ise şu...
Abone olBir süre önce Fırat Nehri'nin kırmızı akmasının ardından şimdi de Lübnan dağlarından doğan Suriye'den geçerek Hatay'dan Akdeniz'e dökülen Asi Nehri siyah renkte akmaya başladı. Asi Nehri bu rengiyle görenleri şaşırtıyor.
Yaklaşık 45 gün boyunca siyah akması beklenen Asi Nehri'nin bu renge bürünmesine Hatay'ın Suriye sınırında Suriyelilere ait zeytinyağı fabrikalarının neden olduğu bildirildi. Zeytin hasadının başlaması ile birlikte çarkları dönen zeytinyağı fabrikalarının atıklarını Asi nehrine döktüğünü tespit eden valilik konuyu Dışişleri Bakanlığı'na bildirdi.
Bakanlığın Suriye'yi uyarması beklenirken Hatay Valiliği Asi Nehri'nin siyah akmasının ardından kirliliği Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne rapor ettirdi. Hazırlanan raporda Suriye'nin zeytinyağı fabrikalarının atıklarını Asi Nehri'ne döktüğü belirlendi.
Hatay Valiliği sudaki kimyasal ve oksijen oranı araştırması yaptırmasının ardından siyah akıntının durgun sularda balık ve canlı ölümlerine neden olduğunu tespit etti.
Bu ölümlerin daha çok Hatay'ın Yarseli Barajı'nda yaşandığını belirleyen Hatay Valiliği baraj civarında yaptırdığı çökertme havuzları ile balık ölümlerinin önüne geçti.
Asi Nehri'nin durgun su taşımadığı için balık ölümlerin yaşanmadığı bildirildi. Ancak valiliğin Suriyeli yetkilerle sorunun çözülmesi için sınırda önümüzdeki günlerde bir buluşma gerçekleştirmesi bekleniyor.
Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, Asi Nehri'nde ortaya çıkan kirlilikten nehirde yaşayan canlıların da yok olduğunu ileri sürdü. Belediye olarak Asi Nehri'ndeki kirliği önlemek için nehrin kenarına kollektörler döşediklerini hatırlatan Yeloğlu, Asi Nehri'ne kirli atıklarını döken belediyelerin de döşemekte oldukları kollektörlere atıklarını akıtacaklarını vurguladı.
Arıtma tesisinin biyolojik arıtma ile birlikte yüksek hızla damlatma filtre yöntemine göre yeniden projelendirildiğini söyleyen Yeloğlu, böylelikle pis suların nehre akmasının engellenebileceği gibi, ekolojik dengenin de korunacağını söyledi.
Hatay Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ise 68 zeytin yağı fabrikasını yakın takibe aldı.Yetkiler Hatay'daki zeytinyağı fabrikalarının Asi Nehri'ne atıklarını bırakmadığını bildirdi.