BIST 9.395
DOLAR 34,59
EURO 36,67
ALTIN 2.909,82
HABER /  GÜNCEL

Asgari ücretli mühendis

Çevre mühendisiydi köfteci oldu. Basit bir hayat hikayesi değil bu.

Abone ol İNTERNETHABER- Bu haber üniversite mezunlarının feryadı, çığlığı. Her yıl onlarcası açılıyor ama iş sahası yok. Boyunlar bükük, kalpler kırık. Umutlarını yarınlara taşımak istiyorlar..

İşte onlara çarpıcı bir örnek var. İbrahim Çakın.. 24 yaşında Çevre mühehdisi olacaktı, köfteci oldu.  Üniversiteyi bitirdi okul sıralarında dirsek çürüttü, yıllarını verdi. Sonuç elde var sıfır. O da yüzbinlerce üniversite mezunu gibi işsizdi.

PİYASA ÇOK KÖTÜ

Sakarya Üniversitesi'ni bitirerek Çevre Mühendisi olan İbrahim Çakın'ın hazin üniversite macerası umutsuz mezunların hislerine tercüman oldu.
Her genç gibi mezun olup iş hayatına atılmanın planlarını yapıyordu. Hayalleri vardı, ailesinin de beklentileri.. Ancak piyasanın acımasızlığını, iş aramaya başlayınca tattı.

Hangi kapıyı çalsa ya boş dönüyor ya da aldığı tekliflerle bir kez daha yıkılıyordu. 6 aylık iş arama sürecinde yaşadıkları bir ömürlük tecrübeye eşitti. Tespitleri eğitimin nasıl kanayan bir yaraya dönüştüğünü de gösteriyor. Çakın, o günleri işte böyle anlatıyor:

600-800 YTL MAAŞ ÖNERDİLER

''İş görüşmelerine gittim, pek tatmin etmedi. İlk etapta mesleğimi yapmayı düşündüm fakat önü açık değil, verdikleri ücretler ise 600 ile 800 YTL arasında değişiyor. Büyük şehirlerde zaten verdikleri maaşı yollarda harcayacaksınız, bereketi kalmayacak.

ASGARİ ÜCRET TEKLİF EDENLER DE VAR

Üniversite açıyorlar bol bol fakat mezunlara iş olanağı tanımıyorlar. Ne kadar üniversite mezunuyum deseniz de sonuçta iş bulamıyorsunuz. Bazı arkadaşlarıma asgari ücret dahi teklif ettiler. Sonuçta 4 yıllık üniversite bitirmiş insanlarız. Piyasa çok kötü. Sadece çevre mühendisliğinde değil bütün alanlarda böyle.''

O şimdi köfteci oldu. Babasının yardımıyla Ankara'da ıslama köfte dükkkanı açtı.. Köfteci ustası Kamil Aydın'ın yanında mesleğin hünerlerini öğreniyor.. İşine dört elle sarılan Çakın'ın hedefleri zincir oluşturmak..

HERKES ÇAKIN KADAR ŞANSLI DEĞİL

Çevre mühendisliğinden ızgara köftelere uzananan bir yol.. Her mezun onun kadar şanslı değil. Değil dükkan açacak sermaye cebinde simit alacak kadar parası olmayanlar da var.. Beyaz yakalıların işsizliği büyük tehlike aslında.. İş dünyası, siyaset ve üniversiteler bir araya gelmeli.. Aksi halde sosyal barışın temelinin sarsılması kaçınınılmaz..