Asgari Ücret Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali istemiyle Danıştayda dava açıldı.
Abone ol Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlenen ve 1 Ocak 2009'da yürürlüğe giren ''asgari ücret'' kararı ile Asgari Ücret Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali istemiyle Danıştayda dava açıldı.Halkın Kurtuluş Partisi tarafından açılan davanın dilekçesinde, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 25 Aralık 2008 tarihinde aldığı kararın, 30 Aralıkta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatılarak, ''Tüm yurtta altışar aylık dönemlerde uygulanacak asgari ücretin, işçi sınıfı ve diğer çalışanlar açısından yaşamsal öneme sahip bir konu olduğu'' belirtildi.
Anayasa'nın 2, 10, 17, 18, 49. ve 55. maddelerindeki hükümler doğrultusunda, asgari ücretin, devlet tarafından ''insan onuruna yaraşır'' biçimde belirlenmesinin öngörüldüğü hatırlatılan dilekçede, şunlar kaydedildi:
''Asgari Ücret Tespit Komisyonu ise devlet adına yapılması gereken görevini, anayasal ve yasal direktiflere aykırı şekilde yerine getirmiş, Anayasa ve yasa hükmüne aykırı şekilde yürürlüğe sokulmuş Asgari Ücret Yönetmeliği'ne göre asgari ücret tespiti yapmıştır. Daha doğrusu Komisyon bir tespit yapmamıştır. Hükümet tarafından 2009 programında önceden belirlenmiş olan asgari ücret, Komisyon kararı diye ilan edilmiştir.''
Dilekçede, ''Sonuç olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca açıklanan asgari ücret tutarı, insan onurunu ayaklar altına alan düzeyde, 'Açlık Sınırının Altında' olup, hukuka aykırıdır. Keza Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantı, bilgi alma, ücret belirleme yöntemleri de hakkaniyete ve hukuka aykırılık teşkil etmektedir'' denildi.
Dava dilekçesinde, Asgari Ücret Komisyonu kararı ile Asgari Ücret Yönetmeliğinin 1, 5, 6, 7. ve 9. maddelerinin iptali istendi.
Danıştay binası önünde toplanan partililer, asgari ücreti protesto etti. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Metin Bayyar, basın açıklaması yaptı.