BIST 9.751
DOLAR 35,22
EURO 36,77
ALTIN 2.979,66
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Asgari Ücret 2016'da 1300 lira olacak mı? Son bilgi

Asgari ücret için söz veren AK Parti 2016 yılında ücretleri 1300 liraya çıkaracak mı? Asgari ücret vaadi için hükümet düğmeye basıyor. 100 günlük acil planda 2016 asgari ücreti var.

Abone ol

Asgari ücreti 2016 yılında 1300 liraya çıkarma vaadinde bulunan AK Parti bu sözünü tutacak. 100 günlük strateji planında asgari ücretin 1300 lira olması için kritik adımın atılması yer alıyor. Bunun için de ilk olarak Asgari Ücret Tespit komisyonunu asgari ücretin 1300 lira yapılması teklifi iletilecek. Asgari Ücret Komisyonu'nda hükümetin teklifi büyük önem taşıyor ve genellikle rakam bu teklif üzerinden belirleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2016 yılının ücretini belirlemek için aralık ayında toplanacak. Komisyonda hükümet kanadından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi bulunuyor. Asgari ücret tespit komisyonu 15 üyeden oluşuyor.

ASGARİ ÜCRET 2016'DA 1300 LİRA OLUR MU?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi sendikaları temsilcileri ile hükümet kanadı aynı görüşte olacağı için 2016'da asgari ücretin 1300 lira olması muhtemel. 300 liralık zammı işveren temsilcilerinin direnmeden kabul etmesi olası görünmüyor. Ancak işçi temsilcileri ve hükümetin aynı noktada birleşmesi ile 2016 yılında çalışanlar 1300 liralık asgari ücrete kavuşabilirler.

ASGARİ ÜCRET 2015 YILINDA NE KADARDI?

Asgari Ücret 2015 yılı ilk dönemi için brüt 1.201,50 TL, net 949,07 lira olarak belirlenmişti. Temmuz ayından itibaren ise asgari ücret brüt 1.273,50 lira, net 1.000,54 lira olmuştu.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NEYE GÖRE BELİRLENİYOR
Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde, 'ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını' göz önünde bulunduruyor.

ASAGARİ ÜCRETTEN NE KADAR KESİNTİ YAPILIYOR?
Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 217 lira 82 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için 176 lira 77 kuruş, kapıcılar için ise 153 lira 23 kuruş kesinti yapılıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için bin 190 lira 5 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için bin 22 lira 29 kuruş, kapıcılar içinse bin 190 lira 5 kuruşu buluyor.

100 GÜNLÜK STRAJİ PLANI

Ak Parti, “100 günlük” süreçte atılacak adımlara ilişkin, “Strateji Planı” hazırlıyor. Davutoğlu’nun geçen hazirandan bu yana geçen Meclis’in de çalışmadığı süreci de unutturacak hızlı bir reform sürecini devreye sokmayı planladığı kaydedildi. Bu kapsamda ilk 3 aylık dönemde seçim sürecinde vaat edilen ekonomik düzenlemelerin büyük kısmı yaşama geçirilecek ya da bunların altyapısı hazırlanacak.

ALİ BABACAN NE DEMİŞTİ?

EMEKLİLERE ZAM GELECEK Mİ? AK PARTİ VAATLERİ
Ak Parti seçim öncesi, “vaat ederler ama yapmazlar” algısını kırmak için seçim sürecine damga vuran tüm vaatlerini önceleyen bir plan ile Meclis’i çalıştıracak. Ak Parti, tüm ekonomik vaatlerin yıllık bedelinin 22 milyar lira kaynağa ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı. Meclis’teki bütçe çalışmaları kapsamında öncelikli olarak bu kaynağın nereden karşılanacağı açıklanacak. Ak Parti’nin 100 günlük süreçte gerçekleştirmeyi tasarladığı, takvimlendirme yaptığı bazı başlıklar şöyle:

KADINLAR GENÇLER EMEKLİLER

- Ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktirenlere yüzde 15 kamu katkısı sağlanacak.

- Kadın girişimcilerin 100 bin TL’ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için yüzde 85 kefalet imkânı sağlanacak.

- Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen süreler memuriyet kıdeminde değerlendirilecek.

- Çalışan kadınlara ilk çocukta 2 ay, ikincide 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak.

- İşini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin TL’ye kadar karşılıksız destek verilecek. İsteyenlere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek.

- Yeni iş kuran gençler 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutulacak.

- İlk kez iş bulan her gencin maaşı 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak.

- Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel sağlık Sigortası giderleri 2 yıl süreyle gelir testi yapılmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanacak.

- Gençlere ücretsiz internet sağlanacak.

İŞÇİ VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNE İLAVE PARA

- Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave bin 200 TL verilecek.

- Emeklilere TOKİ aracılığıyla 240 taksitte aylık 250 TL bedelle konut sahibi olma imkânı tanınacak.

- Yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilen Bağ-Kur sigortalısı esnaf emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak.

- Esnaf’a 30 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği verilecek.

- Yemde ve gübrede KDV kalkacak.

- Taşeronların kadroya alınması için görüşmeler başlayacak.

ÖĞRENCİYE BURS ZAMMI

- Öğrencilerin 330 liralık bursu 400 liraya çıkarılacak.

- Polislerin hizmet tazminatı yüzde 25 artacak.

- Er ve erbaş maaşları artırılacak.

- Muhtarlara 350 liraya yakın zam yapılacak.

- 65 yaş üzeri yaşlılar kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarını alabilecek.

- Şubat ayında 30 bin yeni öğretmen alınacak.

ÖZGÜRLÜK PAKETİ

İlk 100 günlük süreçte, hazırlıklarına önceden başlanmış düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarını genişleten bazı reform paketlerinin de Meclis’e sevkinin tamamlanması hedefleniyor.

Bu kapsamda, geleneksel irfan merkezleri ile cemevlerine hukuki statü tanınması için çalışmalar da resmen başlayacak. Bu konuda Anayasal düzenlemelerin gerekip gerekmediği konusunda farklı görüşler bulunuyor.

HDP’SİZ ÇÖZÜM SÜRECİ

Ak Parti, 100 gün içinde yapılacak düzenlemelerin dışında orta vadede gerçekleşecek vaatleri için de planlama yapıyor. Bunların başında yeni anayasa ve çözüm süreci geliyor. Ak Parti kurmayları, MHP ve HDP’den, “olumlu bir karşılık görmeyi” beklemezken CHP ile masaya oturulabileceği değerlendirmesini yapıyor.

Yeni anayasa kapsamda seçim barajının düşürülmesi, seçilme yaşının 18’e indirilmesi, yurtdışında yaşayanların da seçilmesi, YÖK’ün yapısının tamamen değiştirilmesi gibi yıllardır tartışılan konular masada olacak. Başkanlık sisteminin de Ak Parti tarafından masaya getirilmesi bekleniyor. Ancak muhalefetin bu konudaki karşı tutumu nedeniyle nasıl bir yol izleneceği de yine Ak Parti içinde yapılacak toplantılarla karara bağlanacak.

Ak Parti’nin sürpriz bir hamle yaparak CHP’nin sık sık gündeme getirdiği, “çözüm süreci için Meclis’te komisyon kurulmalı” teklifini kabul ederek bir komisyon kurulabileceği ifade ediliyor. Böylece süreç Meclis temeline taşınacak. Bu süreçte, “silahların bırakılarak sınır dışına çekilme” açıklaması gelene kadar HDP’lilerin İmralı’ya gitmesine de izin verilmesi beklenmiyor.