BIST 9.662
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.963,71
HABER /  DÜNYA

Asena yı da vurdular

Leopar, vaşak ve karakulağın ardından Türkiye’nin GPS/GSM vericisi takılan ilk dişi kurdu da öldürüldü. <br/>KuzeyDoğa Derneği’nin Kars’ın S...

Abone ol

Leopar, vaşak ve karakulağın ardından Türkiye’nin GPS/GSM vericisi takılan ilk dişi kurdu da öldürüldü.
KuzeyDoğa Derneği’nin Kars’ın Sarıkamış ormanlarında başlattığı ‘Büyük Etoburların Araştırılması Projesi’ kapsamında GPS/GSM vericisi takılan ilk dişi kurt olan ‘Asena’ kaçak avcılar tarafından vurularak öldürüldü. Haziran ayında verici takılan Asena’nın vurulduğu güne kadar bin 934 kilometre yürüdüğü belirtildi.

SAÇMA YARASI NEDENİYLE İÇ KANAMA GEÇİRMİŞ
KuzeyDoğa Derneği üyeleri tarafından ölü bulunan kurt, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderildi. Patolog Doç.Dr. Hasan Özen tarafından yapılan nekropside, Asena’nın sol göğüs bölümünde saçma yarası tespit edildi. Saçmanın kurdun akciğerine isabet ettiği ve iç kanamaya neden olduğu belirlendi.
Asena’ya 3 Haziran tarihinde, KuzeyDoğa Derneği ve yabancı üniversitelerin işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında verici takılmıştı.

ÜÇ YILDA SEKİZ KURT
KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, Kars’ta, 2010 yılından bu yana insanlar tarafından öldürülen 8 kurt tespit ettiklerini kaydetti. Kurtların azalmasının ekosisteme zarar vereceğini aktaran Doç.Dr.Şekercioğlu, şöyle konuştu: "Kurtlar, tavşan, domuz ve diğer otla beslenen canlıların üremesini kontrol altında tutar, otçul canlıların faaliyetlerini kısıtlayarak bu canlıların bitki örtüsüne verdiği zararı azaltır. Ancak artan insan nüfusu onların yaşama alanlarını daraltıyor."

YAŞAM ALANLARI DARALIYOR
Türkiye’de kurtların yaşam alanlarının giderek azaldığının altını çizen Doç.Dr. Şekercioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne yazık ki 400 kilometrekarelik Sarıkamış Ormanları’nın yüzde 85’i hâla kesilmekte ve sadece yüzde 15’i koruma altındadır. Milli Park içindeki bu yüzde 15’lik ormanda da kaçak ağaç kesimi yapılıyor. Yaşam alanları azalmaya devam ederse kurtlar insanlardan kaçar ve görülmeleri çok zor olur."

TURİZME KATKI SAĞLAR
ABD’de kurtların yok olması sonucu ekosistemin zarar gördüğünü dile getiren Doç.Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Ülkemizde kurtların azalması, yaban domuzlarının sayılarının artmasına neden olur. Bu da doğal ve tarımsal ekosistemlere verdikleri zararı artırabilir. Aslında Sarıkamış bölgesinde görülen bozayı ve kurtlar, turizm açısından değerlendirilebilir. ABD’deki Yellowstone Milli Parkı’na, her sene 151 bin kişi özellikle kurtları görmek için gidiyor. Bölge halkına yılda 35 milyon dolar gelir sağlanıyor."