Silah sistemlerinde başarılı projeriyle adından söz ettiren ve dünya markası olan Aselsan, yeni hedeflerini açıkladı.
Abone olAlçak ve orta irtifa hava savunma füzeleri 2017 yılından itibaren hizmete giriyor.
Savaş uçağı ve gemilerde kullanılacak Dost-Düşman Tanıtma Tanıtma Sistemi'nin çalışmaları tamamlandı. Cihazların seri üretimine başlandı.
ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, ASELSAN'ın artık bir dünya markası haline geldiğini belirterek, ''Biz artık Türkiye'nin firması olmaktan çıkıp, Türkiye'nin ilgi duyduğu bölgelerin firması olma fazına geçtik. Dünyaya yayılan, global bir savunma ve elektronik firması olma yolunda ilerliyoruz'' dedi.
BU YILKİ İHRACAT HEDEFİ 130 MİLYON DOLAR
Ergeneman, ASELSAN'ın projeleri ve hedeflerine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Cengiz Ergeneman, şirketleri açısından 2011 yılının başarılı geçtiğini, cirolarını ve kar oranlarını artırdıklarını, yaklaşık 65 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Geçen yıl ASELSAN'ın cirosunun 1,5 milyar lirayı aştığını, karının 160 milyon liraya ulaştığını ifade eden Ergeneman, bu yıl 1,7 milyar lira ciro, 130 milyon dolarlık ihracat öngördüklerini anlattı.
Geçen yıl siparişe bağladıkları yurt dışı satış miktarının 225 milyon dolara ulaştığını belirten Ergeneman, ''Bu siparişler 2012-2013 yılında teslim edilecek. Önümüzdeki yıl ASELSAN'ı 1 milyar doları aşkın cirosu olan, bunun da yaklaşık yüzde 25'ini ihracattan sağlayan bir firma olarak görmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla yurt dışı satış bağlantılarımız artacak'' diye konuştu.
AR-GE'DE 2 BİNDEN FAZLA PERSONEL
ASELSAN'ın 4 ayrı Ar-Ge merkezinde 2 binden fazla personel çalıştığını ifade eden Ergeneman, geçen yıl Ar-Ge çalışmaları için 260 milyon dolar harcandığını söyledi.
Şirket olarak 68 patent belgesi başvurusunda bulunduklarını belirten Ergeneman, 55 marka tescil belgesi ve 39 faydalı model belgesi için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.
KILIK DEĞİŞTİRMEYE BAŞLADIK
''ASELSAN olarak kılık değiştirmeye başladık'' diyen Ergeneman, eskiden bir çok ürünü kendilerinin ürettiklerini, çok fazla işçi ve teknisyen çalıştırdıklarını, artık nitelik değiştirdiklerini, daha çok mühendis ve yüksek öğrenim gören kişiyi istihdam ettiklerini söyledi. Artık teknoloji geliştirdiklerini ve Ar-Ge'ye önem verdiklerini ifade eden Ergeneman, Türkiye'de yapılamayanı yapmaya çalıştıklarını kaydetti.
ASELSAN'ın Kazakistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri'nde şirketlerinin bulunduğunu, Güney Afrika'da büro açtıklarını anlatan Ergeneman, ''39 ülkeye ihracat yapmış olan ASELSAN, artık tüm müşterileri nezdinde bir teknoloji merkezi olarak kabul görüyor. Biz artık Türkiye'nin firması olmaktan çıkıp, Türkiye'nin ilgi duyduğu bölgelerin firması olma fazına geçtik. Şu anda adımızın dünyada kabul gördüğünü, bir marka olduğunu sevinçle görmekteyiz. Yavaş yavaş dünyaya yayılan, global bir savunma ve elektronik firması olma yolunda ilerliyoruz'' dedi.
Ergeneman, şirket kurma ve satın alma yönünde girişimlerini de sürdürdüklerini belirtti.
ASELSAN'ın, binlerce kişiyi istihdam eden alt yüklenicilerinin bulunduğunu, bunları birer çözüm ortağı olarak gördüklerini ve desteklediklerini belirten Ergeneman, geçen yıl 338 yurt içi alt yükleniciye yaklaşık 183 milyon dolarlık ödeme yaptıklarını, 267'si KOBi niteliğindeki bu firmalara verdikleri yıllara sari siparişlerin toplamının ise 730 milyon doları aştığını kaydetti.
Yurt dışına satış yaparken alt yüklenicilerin de iş payını düşündüklerini ifade eden Ergeneman, artık ASELSAN olarak yıllara sari iş aldıklarında alt yükleniciler ile de yıllara sari sözleşmeler imzaladıklarını, bu şekilde onların daha uzun vadeli yatırım ve insan gücü planlamaları yapmalarına olanak sağlandığını söyledi.
SİVİL ALANLARA YÖNELİYOR
Türk savunma sanayinin oldukça hızlı geliştiğini anlatan Ergeneman, önümüzdeki dönemde teknolojik üstünlük gerektiren ulaştırma, telekom, sağlık gibi sivil alanlara da girmeyi planladıklarını söyledi.
ASELSAN olarak askeri haberleşme ve elektronik alanlarında elde ettikleri tecrübeleri sivil alanlarda da kullanmayı istediklerini belirten Ergeneman, şöyle konuştu:
''Örneğin sağlık sektöründe görüntüleme cihazları bize çok yakın bir alan. Termal kamerayı, açık kalp ameliyatlarında kullanıyorlar. Yine Türkiye, raylı sistemlere oldukça büyük yatırım yapıyor. Hızlı tren olsun, Marmaray olsun bu tür sistemlerde oldukça büyük miktarda elektronik teçhizat var. Biz alt yüklenicilerimizle birlikte bu tür sistemlerin büyük kısmını Türkiye'de yapabileceğimizi düşünüyoruz. İlgili mercilere müracaat ettik. Bu işlere talibiz. Ayrıca şu anda telekom sektöründe 3G'den sonra 4G gelmesi söz konusu. 4G konusunda baz istasyonlarının Türkiye'de geliştirilip kurulması yönünde çalışmalarımız bulunuyor.''
FÜZELER 2017'DE HAZIR
ASELSAN ana yükleniciliğinde geliştirilen alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemleriyle ilgili de bilgi veren Ergeneman, tasarım çalışmaları 1 yıl önce başlatılan söz konusu proje kapsamında, füzelerin ROKETSAN tarafından, füzelerde kullanılacak 'Görüntülü Kızılötesi Arayıcı Başlıklar'ın da ASELSAN sorumluluğunda geliştirileceğini söyledi.
Projenin tamamlanmasıyla Türkiye'nin bu alanda önemli bir yetenek kazanacağını ifade eden Ergeneman, alçak ve orta irtifa hava savunma füzelerinin 2017 yılından itibaren envantere alınmasının planlandığını kaydetti.
DOST DÜŞMAN TANIMA SİSTEMİ TAMAM
ASELSAN'ın savaş uçağı ve gemilerde kullanılacak Dost-Düşman Tanıtma Tanıtma Sistemi ile ilgili çalışmalarını da tamamladığını anlatan Ergeneman, bunun sadece donanımını değil, yazılımını da milli olarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Sistemle ilgili uçuş denemelerinin yapıldığını ifade eden Ergeneman, artık milli olarak dost-düşmanı ayrımının yapılabileceğini bildirdi. Bu sistemin hem NATO, hem de milli modda çalışabileceğini belirten Ergeneman, ''Uçaklarda denemeleri yapıldı. Sistemin uçuş onayı alındı, seri üretime başladık. Uçaklarımızda kendi yazılımlarımız kullanılacak. Bundan sonra da önceliklere gemilerimize ve kara araçlarına takılacak'' dedi.
Ergeneman, Türkiye'nin, yeni nesil dost düşman tanıma tanıtma sistemi ile ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın ardından dünyada bu cihazı geliştiren 6. ülke haline geldiğini sözlerine ekledi.