BIST 9.891
DOLAR 35,38
EURO 36,59
ALTIN 3.028,13
HABER /  DÜNYA

Artış hızında dünya üçüncüsüyüz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Hizmet ihracatı 8 ayda yüzde 15.1 arttı. Artış hızında Romanya ve Belarus’tan sonra dünyada üçüncüyüz” dedi....

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Hizmet ihracatı 8 ayda yüzde 15.1 arttı. Artış hızında Romanya ve Belarus’tan sonra dünyada üçüncüyüz” dedi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Ağustos ayı Ödemeler Dengesi ve istihdam verilerini değerlendirdi. Bakan Çağlayan, dünyanın en büyük hizmet ihracatçılarından biri olan Türkiye’nin, yılın ilk 8 ayında ihracatını yüzde 15.1 artırdığına dikkat çekerek, “Bu gayet iyi bir artış oranı. Verileri açıklanan ülkeler arasında Romanya’dan ve Belarus’tan sonra hizmet ihracatını en çok artıran ülkeyiz. Ekonomi Bakanlığı olarak yıl sonuna kadar bu performansı devam ettirip 48 milyar dolar hizmet ihracatını aşacağımızı tahmin ediyoruz. 2012’de hizmet ihracatımız 43.5 milyar dolar ile rekor kırmıştı. 2013’te bu rekoru daha da yukarı taşıyoruz. Sadece turizm değil, taşımacılık, ticari hizmetler, resmi hizmetler gibi kalemlerde de ciddi artışlar var. Bugün itibarıyla 8 aylık cari açık 44.3 milyar dolara ulaştı. Geçen yıla göre 9 milyar dolar artış var. Yılsonu Orta Vadeli Program beklentisi, bu hafta 58.8 milyar dolara revize edildi. Geçen seneye göre bir artış olsa da GSYİH’deki pay anlamında yüzde 7.1 civarında bir gerçekleşme Türkiye olarak kaldırabileceğimiz bir oran. Tabii burada 11.7 milyar dolar civarında gerçekleşen altın ithalatının önemli bir etkisi var. Bu, cari açığımızın, 2013’te yükselmesine sebep oluyor. Doğrudan yabancı yatırım girişlerinde, bütün dünyaya paralel şekilde bir gerileme görülüyor. İlk 8 ayda toplam 6.1 milyar dolarlık bir yabancı yatırım girişi oldu, 2012’ye göre yüzde 21 düşüş var. Ancak dünya ekonomisindeki durumu dikkate alınca bunu normal karşılamak gerekir” diye konuştu.

İSTİHDAMA DİKKAT ÇEKTİ
TUİK tarafından istihdam verilerinin açıklandığına dikkat çeken Bakan Çağlayan şunları dedi:
“Son 12 ayda ekonomimiz yaklaşık 600 bin istihdam yarattı. 2009 başından, yani krizin en kötü günlerden bu yana toplamda 6.2 milyon istihdam artışı oldu. Avrupa’da işsiz sayısında 4 milyon artış varken, bizde bundan daha fazla istihdam artışı var. Toplam istihdam hacmimiz 26.1 milyon düzeyinde. Geçen aya göre hafif bir düşüş var ama ve işsizlik oranı da 9.3 olarak gerçekleşti. Kamuoyunun fazla dikkatini çekmediğini gördüğüm ama çok önemli bulduğum bir konu işgücüne katılım oranındaki artış. Bugün itibarıyla oran yüzde 51.7. Bu, şimdiye dek yakaladığımız en iyi oranlardan biri. Özellikle kadınlarda işgücüne katılım oranının son 10 yılda 10 puan yükseldiğini göz ardı etmemek gerekir. Bu gerçek anlamda bir değişim, gerçek anlamda bir başarı.”
(İHA)