Cumhurbaşkanı Gül ve Meclis Başkanı Şahin'in ardından Bakan Bağış da "yargı reformu yapılmalı" çağrısında bulundu.
Abone olDevlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, insan hakları ve demokrasinin en önemli güvencesinin hukuk olduğunu belirterek, yargı reformu strateji belgesinin "artık eyleme dönmesi vaktinin" geldiğini söyledi.
"İnsan Haklarının Kurumsallaşması" seminerinde konuşan Bağış, insan hakları alanında reformların yapıldığı bir dönemde böyle bir toplantının daha da önem kazandığını, Türkiye'nin insan hakları alanında önemli gelişmeler katettiğini ifade etti.
Bağış, Türkiye sınırları içinde yaşayan bütün insanların haklarının korunması ve geliştirilmesi, hayat koşullarının da en yüksek standartlara kavuşturulmasının, önem verdikleri konuların başında geldiğini bildirdi. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi yönünde 2002 yılından beri attıkları adımların çok önemli bir ivme kazanan AB sürecinde yeni bir boyuta taşındığını söyleyen Bağış, katılımcılara AK Parti iktidarı döneminde insan hakları alanında atılan adımları özetledi.
Bakan Bağış, bu adımlar çerçevesinde Türkiye'deki dini grupların temsilcileriyle bir araya geldiklerini hatırlatarak, bu görüşmelerde elde ettikleri bilgileri bir rapor haline getirerek geçen Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kuruluna sunduklarını bildirdi. Bunların eskiden Türkiye'de çok duyulan süreçler olmadığını anlatan Bağış, Türkiye'nin her alanda şeffaf bir ülke haline geldiğini, geçmişte mevcut olan tabuların artık bulunmadığını ve artık her şeyin tartışılabildiği bir ülke haline gelindiğini belirtti.
İnsan hakları alanındaki çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini söyleyen Bağış, çünkü bu alanda tam bir doyuma ulaşmanın mümkün olamayacağını kaydetti. Demokratik açılım çalışmalarından da bahseden Bağış, bu süreçte farklı kesimlerle yeni diyaloglar kurulduğunu ifade etti.
Bağış, Reform İzleme Grubunun 28 Şubat günü ilk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında İstanbul'da toplanacağını, bunun bir ilk olacağını belirtti.
Egemen Bağış, anayasa değişikliği hakkında da konuşarak, bugünkü anayasasının "Türkiye'yi adeta bir mıknatıs gibi geriye doğru çektiği" benzetmesi yaptı. AK Parti iktidarının insan hakları dahil bütün alanlarda attığı bu adımların siyaseten riskli olduğuna dikkati çeken Bağış, Almanya'nın ünlü politikacılarından Willy Brand'ın "Eğer daha fazla demokrasi, daha fazla risk demekse, biz o riski üstlenmeye hazırız" sözüne atıfta bulundu ve bunu 2002'den bu yana her vesileyle söylediklerini ve söylemeye devam edeceklerini kaydetti.
-YARGI REFORMU-
Bağış, konuşmasında yargı reformu tartışmalarına da değinerek, Türkiye'nin yargı kurumlarının aylarca süren çalıştaylardan sonra Adalet Bakanlığı başkanlığında ortak bir açıklamaya imza koyduğunu, yargı reformu strateji belgesi yayımladığını anımsattı.
Bu belgenin Türkiye'nin ortaya koyduğu kararlılık açısından AB Komisyonu tarafından çok önemsendiğini ve takdir gördüğünü belirten Bağış, "O strateji belgesinin artık eyleme dönmesinin vakti gelmiştir" dedi.
Türkiye'de insan hakları ve demokrasinin en önemli güvencesinin hukuk olduğunu söyleyen Bağış, hukukun iyi işlemediği bir yerde ne insan haklarından, ne de demokrasi ile temel hak ve özgürlüklerden bahsedilebileceğini bildirdi.