Artık gözümüzle tıklayacağız
Türk öğretim görevlileri mouse'u tarihe gömüyor.
Abone olAnadolu Üniversitesi öğretim görevlileri yeni bir buluşa imza attı. 3 öğretim görevlisi, mouse kullanmadan 'göz dokunuşu' ile bilgisayar kullanımını gerçekleştirdi.
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü araştırma görevlisi Cihan Topal, 'Eye Touch-Göz Dokunuşu' adı altında bir program geliştirdiklerini belirtti.
Proje iki temel ana birimden oluştuyor. Birincisi kullanıcının yüzüne takarak kullandığı 'gözlük' benzeri bir aparat...
İMLEÇ GÖZ KIRPARAK HAREKET ETTİRİLİYOR
İkinci birimin ise aparattan elde edilen veriler okuyup anlamlandıran yazılım. Kullanıcı gözlüğü takarak işletim sisteminin imlecini istediği yere konumlandırıyor; göz kırpma hareketleri ile istediği işlemi yapabiliyor.
Aparatın üniversitenin laboratuvarında elle yapıldığını ve üzerinde birkaç yazılımın olduğunu belirten Topal, bilgisayar kullanıcısının fare ile yaptığı bir işin gözlük benzeri bu aparatla yapılabildiğini, bilgisayarın insanın baktığı yeri tespit ederek imleci taşıdığını, göz kırpmalarının da tıklamalara karşılık geldiğini vurguladı.
ENGELLİLERE ÇOK YARAYACAK
Göz Dokunuşu Projesi, öncelikle engelli insanlarla bilgisayarlar arasındaki bariyerleri kaldırmayı amaçlıyor. Topal, geliştirilmekte olan aparatın düşük maliyetli ve taşınabilir olmasının da önemli bir nokta olduğuna dikkat çekti.
Mouse'suz bilgisayar kullanımı projesi önümüzdeki dönemde klavye için de uyarlanacak. Bölüm çalışanlarından Metin Çam ve Mustafa M. Atanak'ın katkıda bulunduğu projenin ilerleyen aşamalarında metin girişi, internette dolaşma ve ofis uygulamaları gibi birçok faaliyetin yapılabilmesi amaçlanıyor.
Kaynak: Zaman