BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,47
ALTIN 3.031,86
HABER /  GÜNCEL

Artık Dijital Hastanemiz de oldu

Teknoloji sağlık hizmetini artık bağımsız hale getiriyor, sağlık hizmetini istediğiniz yere götürebileceksiniz.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı'nın katkılarıyla Marmara Çalışanlar Federasyonu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kurulu tarafından ''Sağlık yönetiminde gelecek'' ana temasıyla düzenlenen 'Sağlık Yöneticileri Zirvesi – 2010'' yarın Grand Cevahir Otel'de başlayacak.

İki gün sürecek zirvede, alanında uzman konuklar Türkiye'deki meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunacak, tecrübelerini paylaşacak.

Zirve kapsamında Sağlık Bilişimcileri Açılım Platformu (SABİYAP) ve sağlık sektörüne hizmet veren özel kuruluşların katkılarıyla Türkiye'de ilk defa ''Dijital Hastane'' alanı kuruldu.

Dijital hastane hakkında açıklama yapan Marmara Çalışanlar Federasyonu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kurulu Başkanı Yasin Keleş, dijital hastanenin, ''ileri teknolojilerin konseptler bütünü içinde kullanmak'' anlamına geldiğini söyledi.

Dijital hastanenin dijital kartla çalıştığını, içeri giren hastanın bu kartla tanındığını anlatan Keleş, bu kart sayesinde hangi departmanda olursa olsun tanındığı için yanlış tedavi uygulanma riskinin ortadan kalktığını belirtti.

Keleş, dijital hastanede çekilen EKG'nin dünyanın çeşitli yerlerinde hekime gönderilme imkanı olduğunu kaydetti.

Doktor odasında hologram kalp bulunduğunu ve bu sayede hastaya kalbiyle ilgili sorununun kolaylıkla anlatılabileceğini ifade eden Keleş, sihirli kalem sayesinde doktorun yazdığı tüm yazının hastanenin otomasyon sistemine aktarıldığını söyledi.

Keleş, dijital hastane kapsamında evde bakım odasının da bulunduğunu, kronik bir hastanın günlük ölçümlerini çekip ilgili hekime internet ortamından gönderilebildiğini, bu mobil cihazlar sayesinde başka şehirlerdeki hastaların takibinin İstanbul'da yapılabileceğini aktardı.

Keleş, ''Teknoloji sağlık hizmetini artık bağımsız hale getiriyor, sağlık hizmetini istediğiniz yere götürebiliyorsunuz'' dedi.

Dijital hastanenin toplantı odasında hekimlerin, örneğin ABD'deki meslektaşlarıyla oturup bir konuyu tartışabildiklerini dile getiren Keleş, ''İlaç yönetim sistemimiz var. Bu sistem kartınızı okuttuğunuzda direkt size uygulanacak ilacın çekmecesi açılıyor, böylece yanlış ilaç uygulama riski ortadan kalkmış oluyor'' bilgisini verdi.

Keleş, dijital hastanede hastanın iyileşmesine katkı sağlayacak ışıklandırma sisteminin de bulunduğunu, bu sistemde hastanın ruh haline göre ışıklandırmanın değiştirildiğini kaydetti.

Yoğun bakımda son teknoloji kuvözlerin bulunduğunu, normal kuvözler sadece ısı ve nem takibini gösterirken, bu kuvözlerde hepsinin kaydının saklandığını anlatan Keleş, olabilecek bir sorunun da incelemeye olanak sağlandığını vurguladı.

Türkiye'de hiçbir hastanenin tam dijital hastane olmadığını, dijital konseptlerin yüzde 40'ını kullanan bazı hastaneler bulunduğunu, aynı şekilde yurt dışında da dijital hastane uygulamasının bölüm bölüm kullanıldığını dile getiren Keleş, şöyle devam etti:
''Tam dijital hastane haline gelmek sanıldığı kadar masraflı değil. Doğru cihazların alınması gerekir. Hasta bilgilerine her yerden hızlı ulaşım, veri güvenliği, tüm hizmetlerin bilgisayar ortamında yürütülmesi, minimum hata, düşük maliyet, hasta ve çalışan memnuniyeti, teşhis ve tedavide başarı gibi birçok avantajlar sağlayan dijital hastane  sistemi, bileşenleri ve entegrasyon aşamaları ile titizlikle hayata geçirilmelidir.''

Hastanelerin 2010 hedeflerine dijital olmayı koymalarını hedeflediklerini de dile getiren Keleş, ''Bir devlet hastanesine gidiyorsunuz, sizi suratsız bir hemşire karşılıyor. Dijital sistemde sizi üç boyutlu hologram hostes karşılıyor. Onun suratsız olması ihtimali yok. Her zaman güleryüzlü bir bayan'' şeklinde konuştu.

Keleş, bu sistemde hastanın minimum sürede tedavisinin tamamlanacağını söyledi.
Dijital Hastane Düzenleme Kurulu'ndan Özgür Dumlu da dijital sistemde kayıtın esas olduğunu ifade ederek, dijital hastane ameliyathanesinde biri dışarıdan, biri içeriden, diğeri de ameliyat yapılan nokta olmak üzere 3 ayrı noktadan kayıt yapıldığını belirtti.

İleride bir hastanın şikayeti durumda bu kayıtlara bakılarak hatanın nereden kaynaklandığını anlaşılabileceğine işaret eden Dumlu, bu görüntülerin eğitim amaçlı da kullanılabileceğini kaydetti.

Dumlu, kameralar vasıtasıyla ameliyat görüntülerinin internet aracılığıyla her yerden izlenebileceğine de dikkati çekti.