Kimyasal gübrelere karşı savaş açan bir grup araştırmacı, doğal solucan gübresini üretti
Abone olBüyüklerimiz sürekli dert yanar; "30-40 yıl önce yediğimiz domates ve salatalığın lezzeti artık yok." diye.
Haklılar; zira genetiği bozulmuş gıdalar ve kimyasal gübreler tat bırakmadı meyve sebzede. Ama üzülmeyin, ağzımızın tadı geri geliyor. Kimyasal gübrelere karşı savaş açan bir grup araştırmacı, 'doğal solucan gübresi'ni üretti. "Nanotim Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nin (NATAM) üç yıl süren çalışmalar sonucu piyasaya sunduğu "Nanonat solucan gübresi" ürünlerde verimi iki katına çıkarıyor. NATAM Genel Müdürü Hayrettin Altınörs, karpuz, biber, domates gibi sebze ve meyvelerde 30-40 yıl önceki lezzetleri yakalayabildiklerini söylüyor. Solucan gübresi sayesinde ürünlerdeki birçok hastalığın da önüne geçilebiliyor.
Solucan gübresi deyince insanların tedirgin olmaması gerektiğini vurgulayan Altınörs, "Solucanlar bizim fabrikanın işçisi." diyor ve şöyle devam ediyor: "Solucan, toprakta yoğun olarak bulunan, toprakla beslenen ama içindeki enzimleri de toprağa tekrar katıp mineral yapısını zenginleştiren bir hayvan. Solucan toprağı yiyor. Biz solucanın yediği o toprağı tekrar nano teknoloji teknikleriyle işliyoruz." Solucan gübresinin haftalık, günlük hatta saatlik bir hızla ürüne etki ettiğini söyleyen Altınörs, gübreyi Adana, Antalya, Denizli, Edremit ve Trakya'nın birçok köyünde denediklerini anlatıyor.
Geçmiş yıllarda kimyasal gübre kullanan Aydınlı çiftçi Mustafa Güngördü, solucan gübresi hakkında memnuniyetini şöyle belirtiyor: "Bazı meyve ağaçlarının kuru çıplak dalına uyguladım. Çok kısa sürede çok fazla çiçek açmıştı ve çiçekler yere dökülmüyordu."