BIST 9.913
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.961,88
HABER /  DÜNYA

ARTIK ÇİN’E MEYVE İHRAÇ EDECEĞİZ

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan "Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", yaş meyve ve sebze ihracatçıları tarafında...

Abone ol

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan "Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", yaş meyve ve sebze ihracatçıları tarafından heyecanla karşılandı.
Türk yaş meyve ve sebze ürünlerini dünya pazarlarına açmayı hedefleyen Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürüyor. Yurtdışında çeşitli temaslarda bulunarak Türk meyve ve sebzesini dünya pazarlarında tanıtmaya ve ihracatını artırmaya çalışan UYMSİB, pazar yelpazesini geliştiriyor. Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlık yüzünden yönünü ABD, Japonya, Çin gibi ülkelere çeviren yaş meyve ve sebzecileri, Türkiye-Çin Halk Cumhruyeti (ÇHC) arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan "Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" umutlandırdı.
Yeni pazarlara girmek için yoğun faaliyet yürüttüklerini belirten UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, Uzak Doğu’ya meyve ihracatını geliştirme komitesi kurduklarını, 10 yıldır faaliyetlerinin devam ettiklerini söyledi. Çalı, “Uzun çalışmalarımız sonucunda Japonya’ya greyfurt ihraç etme izni almayı başardık. Limon ve kiraz için de 1-2 yıl içinde izin alacağız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker’in Çin ile imzaladığı "Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" geç kalınmış bir hamle olmasına rağmen çok önemli bir adımdır.”
Çinli tüketicinin Türk menşeli tarımsal ürünlere ve özellikle narenciye, kiraz ve üzüme ilgileri olduğuna dikkat çeken Salih Çalı, Çin’nin gerek nüfusunu gerekse ekonomisini düşündüğümüzde, yaş meyve ve sebze ihraç edemediğimiz önemli ülkelerden birisi. Türk ihracatçılar olarak biz Çin Halk Cumhuriyeti’ne özellikle kiraz, narenciye, siyah incir, nar, zeytin, üzüm, çeşitli sebze ihracatı yapabiliriz”dedi.
Salih Çalı, Türkiye-Çin arasında zirai ürün ticaretinde büyük bir potansiyel olmasına rağmen birtakım bürokratik engellerin bunu mani olduğuna işaret ederek, “İmzalanan bu mutabakat zaptıyla ülkemizinden Çin’e büyük miktarda tarımı ürünü ihraç edileceğine şüphe yoktur. Anlaşma sonrası yapılacak çalışmalar büyük önem taşıyor. İşin ucu bırakılmamalı. Zirai ürünler içerisinde önemli bir paya sahip olan yaş meyve ve sebzenin önünün açılması için ihraç izni alınmalıdır” diye konuştu.
(İHA)