Arsenikli su için İzmir Belediye Başkanı harekete geçti. Başkan arıtma tesislerinin faaliyeti için tarih verdi
Abone olİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz, Kocaoğlu, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesinde ''İzmir'de Suyun Bugünü ve Yarını'' başlıklı bilgilendirme toplantısı düzenledi.
EN GEÇ 4 AY SONRA DEVREYE GİRECEK
İzmir'in Bornova, Karşıyaka ve Çiğli ilçelerinin bazı bölgelerinde şebeke suyunda rastlanan arseniğin arıtılması için bir dizi önlem aldıklarını, yeni arıtma sistemlerinin 45 gün ile en geç dört aylık sürede aşamalı olarak devreye gireceğini söyledi.
ARSENİK 2008 KIŞINDA KAYBOLMUŞTU
İZSU'nun düzenli olarak her gün belli noktalardan numune alarak analizler yaptığını belirten Kocaoğlu, 2007 yazında suda ilk kez rastlanan arseniğin kış aylarında kaybolduğunu, 2008 yazında tekrar görüldüğünü kaydetti.
Kocaoğlu, 2008 Mayıs ayındaki ölçümlerde kentin içme suyunun yüzde 40'ını karşılayan Göksu ve Sarıkız kuyularında arsenik oranlarında artış tespit edilmesi üzerine hemen bu kuyuların devre dışı bırakıldığını belirtti.
''9 MİKROGRAMA DÜŞMEDEN İÇİN DEMEM''
Kocaoğlu, 50 mikrograma kadar arseniğin sağlığa zararına ilişkin hiçbir delil olmamasına karşın, yönetmelikte belirtilen rakamların üzerinde arsenik içeren suya ''için'' demenin, yasayla çelişmek anlamına geleceğini ve konumunun buna müsaade etmeyeceğini belirterek, ısrarlı sorulara karşın Karşıyaka ve Bornova'da bulunan sorunlu bölgelerdeki suyun içilmesine ilişkin kararın ''vatandaşa ait'' olduğunu söyledi. Kocaoğlu, ''9 mikrograma düşmeden için demem'' diye konuştu.
Kentin içme suyunun Tahtalı ve Balçova barajlarıyla Menemen, Halkapınar, Pınarbaşı kuyularından karşılandığını söyleyen Kocaoğlu, 13 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Petkim Güzelhisar barajından 600 litre/saniye ek su kullanacaklarını açıkladı. Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İZSU ve Hıfzıssıhha laboratuvarlarında yapılmış olan son ölçümlere göre, İzmir'de sadece Bornova ve Karşıyaka bölgesinden alınan su örneklerinde bazı noktalarda arseniğin litrede 10-17 mikrogram civarında çıktığı görülmüştür. Bu bölgelere verilen sudaki diğer parametrelerdeyse sağlık açısından hiçbir sorun bulunmamaktadır. Kentimizin diğer bölgelerindeki diğer veriler, sağlıklı su standartlarına tümüyle uygundur. Bu süreçte attığımız en önemli adım, kuyu sularındaki arseniği tamamen temizleyecek yeni teknolojileri hayata geçirmektir.''