BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.032,93
HABER /  GÜNCEL

Arkadaşı için milyon dolarlık bağış

Mehmet Kutman, Yale Üniversitesi'nin beyin tümörü araştırmasına yaklaşık 20 milyon TL değerinde destek verdi.

Abone ol

Ünlü işadamı Mehmet Kutman, Yale Üniversitesi'nin beyin tümörü araştırmasına 12 milyon dolar destek verdi.

Kutman'ın bir arkadaşının hasta olmasıyla etkilendiği projenin başında Profesör Murat Günel var.

Tıp alanında dünyanın en seçkin araştırmalarına imza atan ABD'deki Yale Üniversitesi, kanserler arasında en fazla korkulan beyin tümöründe bir devrim yapmaya hazırlanıyor. Bu devrimin kahramanları ise iki Türk. Biri Global Yatırım Holding'in patronu ünlü işadamı Mehmet Kutman. Diğeri ise çalışmanın başındaki Türk profesör Murat Günel. Mehmet Kutman, beyin tümörünün genetik yapısını çözmek için çalışan nöroloji profesörü Murat Günel'e 12 milyon dolarlık (19.5 milyon TL) bağış yaparak projeyi başlattı. Kutman'ın bu bağışında beyin tümörü hastası olan arkadaşının da payı büyük. Kutman'ın yakın arkadaşlarından biri bu hastalıkla mücadele ediyor.

'DEVRİM YARATACAK'

Konu hakkında Sabah gazetesine konuşan Mehmet Kutman, "Murat Hoca'nın araştırmasının detayları ve kazandıracakları oldukça önemli. Dünyada milyonlarca insanın hayatını ilgilendiren bu çalışmanın başarılı olması için elimizden geleni yapacağımızı söyledik. Çevremdeki birisinin de bu tür rahatsızlığı yaşıyor olması konuya duyarlılığımızı da artırdı. Umarım sonuçlar başarılı olur ve tıp dünyasında bu büyük adımın sonucunu yaşarız" dedi. Prof. Günel'in yeni geliştirdiği "eksom sıralaması" isimli teknoloji yardımıyla Türkiye'deki hastanelerden 400 beyin tümörü örneği alınarak, bu vakalar üzerinde çalışma yapılacak. Proje ile önce tümörün sebepleri araştırılacak, farklılıkları ortaya çıkacak ve 6 ayın ardından ilaç ve klinik tedavisi başlayacak. Projeyi yürüten Yale Tıp Fakültesi Beyin Damar Hastalıkları Beyin Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Murat Günel, GBM adı verilen tümörün geç teşhisinde ne ilaç ne de radyoterapiye yanıt verdiğini söyledi. Günel, araştırmadaki odak noktasının GBM olacağını, ancak diğer tümör çeşitlerinin de inceleneceği ifade etti.

BİR YIL ÖMÜR BİÇİLİYOR

"Beyinde en fazla görülen bu hastalık ilaçlarla 12-14 ay, tedavisiz ise 6 ay içinde beynin tamamını sarıyor ve kişinin hayatına mal olabiliyor. Biz de 3 ay içinde ilk adımın sonuçlanması için canla başla çalışıyoruz" diyen Günel'in verdiği bilgilere göre, bu tümörden hayatını kaybedenlerin sayısı yılda on binleri buluyor. Günel, "Kennedy Ailesi'nden ABD'li senatör Ted Kennedy de bu hastalık sonucu hayatını kaybetmişti" dedi ve ekledi: "Sadece tümöre değil bu tedavi başarılı sonuç aldığımızda akciğer, prostat gibi bütün kanserlerin tedavisinde de kullanılacak. Kanser ve tümöre yönelik büyük bir adım olacak. Bununla birlikte 10 yıl içinde bu tür hastalıkların da önüne geçmiş olacağız." Araştırma çalışmasını işadamı Mehmet Kutman'a sunduklarını dile getiren Günel, "Kendisi daha önce bir Güney Amerikalı bilim adamının çalışmasını da desteklemişti. Bu konuda bizlere de destek olacağını söyledi ve 12 milyon dolarlık bir bağışta bulundu" diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN DESTEK

İngiliz Kanser Araştırma Vakfı da (Cancer Research UK) 2 milyon sterlinlik (5 milyon 150 bin TL) bu tür bir çalışma için düğmeye basmıştı. Temodal adlı ilacı geliştiren kâr amacı gütmeyen bu sivil toplum örgütünün yeni geliştirdikleri IMA950 adlı beyin tümörü aşısının gelişimi için klinik safhada çalışıyor. Projeye Türkiye'den bilim insanları da destekte bulunuyor. 100'e yakın bilim insanının başında bulunduğu çalışmaya Türkiye'den Acıbadem Hastaneleri'nden Prof. Dr. Necmettin Pamir ve Mehmet Özek, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Türker Kılıç, Bilkent Üniversitesi'nden Tayfun Özçelik gibi isimler destekte bulunuyor.

EN İYİ 10 BULUŞTAN BİRİ SEÇİLMİŞTİ

Dünyanın en prestijli bilim dergisi Science, Günel'in beyinsel gelişim bozukluğu olan çocuklara uyguladığı bir teknoloji ile hastalığa sebep olan "WDR62'' adlı geni buluşunu "2010 yılının en büyük 10 buluşundan biri" seçmişti. Prof. Günel'in bulduğu teknoloji, pek çok hastalığın genetik şifresini çözmeye yarayacağı ve erken tanı sayesinde daha iyi tedavi imkânı sağlanacağı düşüncesiyle listede yer almıştı. "Dâhi Türk" olarak bilinen Günel, 1981'de stajyer geldiği Yale'de anabilim dalı başkanlığına kadar yükseldi.