Arjantin mahkemesi en büyük medya grubu Clarin'in mirasçılarının 1970'lerde cunta tarafından öldürülen solcu mahkumların çocukları olup olmadıklarının belirlenmesi için DNA testi yaptırmalarını istedi.
Abone olArjantin'de bir mahkeme ülkenin başlıca medya grubu Clarin'in mirasçıları olan Marcela ve Felipe Noble Herrera'nın 1970'lerde cunta tarafından öldürülen solcu mahkumların çocukları olup olmadıklarının belirlenmesi için DNA testi yaptırmaları gerektiğini kararlaştırdı.
Mahkeme, Clarin grubunun sahibi Ernestina Noble Herrera'nın evlatlığı olan Marcela ve Felipe Noble Herrera'nın kan veya tükürük gibi örnekler vererek test yaptırmalarını istiyor.
Bu örnekler, kayıp çocukların genetik verileriyle karşılaştırılacak.
Marcela ve Felipe Noble Herrera, DNA testine karşı çıkıyorlar; anneleri de, evlat edinme işleminin yasal yollardan yapıldığını savunuyor.
Bu konuda kampanya yürütenler, daha önce iki kardeş tarafından verilen örneklerin DNA testi için yeterli olmadığını savunuyorlar.
İki kardeş 2009 yılında Ulusal Genetik Veri Bankasına değil, bir federal daireye kan örneği vermişlerdi.
Arjantin'de 'Kirli Savaş' diye anılan dönemde, hapse atılan solculardan alınan bebekler, hala hassas ve duygusal bir konu olmaya devam ediyor.
1976-83 yılları arasındaki askeri yönetim sırasında yüzlerce bebek, hapisteki anne ve babalarının elinden alınarak cuntaya yakın ailelere evlatlık verilmişti.
"Mayıs Meydanı büyükanneleri" gibi, asker yönetim sırasında "ortadan kaybolan" kişiler adına kampanya yürüten gruplar, birçok kişinin biyolojik yakınlarının saptanmasına yardımcı oluyorlar.
2009 Yılında Arjantin Kongresi, ilgili kişi, geçmişinin ortaya çıkmasını istemese bile, zorunlu olarak DNA testi yapılabilmesine olanak veren bir yasayı benimsemişti.
Noble Herrera kardeşler ise, bu uygulamayla kişisel haklarının çiğnendiğini savunuyorlar. Kişisel DNA'larının özel bir konu olduğunu, biyolojik ana babalarını ortaya çıkarmak gibi bir istekleri olmadığını belirten Marcela ve Felipe Noble Herrera, bir siyasi takibatın kurbanı olduklarını savunuyorlar.
Son yıllarda, Ernestina Noble Herrera'nın sahibi olduğu medya grubu, Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner yönetimine, sert şekilde muhalefet ediyordu.
2009 Yılında Cumhurbaşkanı Fernandez, Clarin medya imparatorluğunu, bazı şirketlerini satmak zorunda bırakan bir yasayı parlamentodan geçirmeyi başarmıştı.
BBC'nin Buenos Aires muhabiri Vladimir Hernandez, son kararla 10 yıldır devam eden yasal mücadelenin sona ermiş olduğunu; ama mahkeme kararının ülkede siyasi fırtına koparacağını bildiriyor.
Marcela ve Felipe Noble Herrera, kararı temyiz etmek için Yüksek Mahkeme'ye başvurabilecekler.
Ancak DNA testleri yapılıp, Noble Herrera kardeşlerin mahkumların elinden alınmış oldukları saptanırse, Ernestina Noble Herrera, cezai kovuşturmaya uğrayabilir.