Uluslararası Kredi Derecelendirme kUruluşu Fitch Ratings,Arjantin'in kredi notunu 'CC'den'RD'ye indirdi
Abone olUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Arjantin'in yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını düşürdüğünü açıkladı.
Fitch Ratings'ten yapılan yazılı açıklamada Arjantin'in yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "CC"den "RD"ye ve kısa vadeli notunu "C"den "RD"ye (sınırlı temerrüt) indirdiğini açıkladı.
Açıklamada ayrıca Arjantin'in yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunun "B-" den "CCC"ye, yabancı yasalara göre çıkarılmış iskontolu tahvil notunun ise "CC"den "D"ye çekildiği belirtildi.
Fitch açıklamasında Arjantin'de yasalar çerçevesindeki döviz kuru cinsinden tahvil notunu "B-" den "C"ye, Arjantin yasaları çerçevesindeki yerel para cinsinden tahvil notunu ise "B-"den "CCC"ye indirildiği kaydedildi.
Açıklamada, ülkenin tavan notunun ise (country ceiling) "B-"den "CCC"ye indirildiği bildirildi.
Fitch, Arjantin'in not indirim kararına gerekçe olarak ödemesi gereken tahvillere ilişkin ülkeye tanınan 30 günlük ek sürenin sonunda ödemenin gerçekleştirilememesini gösterdi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Fitch'in kriterlerine göre bu, iflas durumunu oluşturmaktadır. Fitch bu yüzden Arjantin'in yabancı para cinsinden IDR kredi notunu "RD"ye, bu durumdan etkilenen varlıkların notunu ise "D"ye çekme kararı almıştır.
Yerel para cinsinden kredi notunu düşürmemiz, Arjantin ekonomisinin iflasını takiben oluşacak yüksek belirsizlik ve finansal oynaklık ile karşı karşıya kalacağı beklentimizi yansıtmaktadır. Arjantin ekonomisi halihazırda zaten resesyon içerisinde. Mevcut durumun, iflas halinin güveni etkilemesi ve ülkeye döviz akışını da baskılaması ile daha da kötüleşmesi olasılığı var."
Fitch açıklamasında, Arjantin'de yaşanacak ekonomik zorluklar sebebiyle bütçe açığının artabileceği, ülkenin döviz rezervleri üzerinde de baskının sürebileceği ifade edildi.
Fitch, Arjantin'in ülke tavan notuna ilişkin aldığı kararla ilgili olarak ise otoritelerin uluslararası rezervlerin erimesini engellemeye çalışması nedeniyle yakın vadede sermaye kontrolünün daha da sıkılaştırılabileceğini, bu durumun özel sektörün döviz ve borçlanma piyasasına olan erişim kabiliyetini kısıtlayabileceğini belirtti.