Yurt dışına sermaye kaçışı ve vergi kaçakçılığı ile mücadele etmeye çalışan hükümet, Amerikan dolarlarının alımına yeni kısıtlamalar getirdi.
Abone olArjantin'de yurt dışına sermaye kaçışı ve vergi kaçakçılığı ile mücadele etmeye çalışan hükümet, Amerikan dolarlarının alımına yeni kısıtlamalar getirdi.
Bundan böyle dolar almaya çalışan Arjantinliler, parayı nereden bulduklarını açıklamak ve vergi ödediklerini kanıtlamak zorunda kalacak.
Döviz bürosuna gittiklerinde nüfus cüzdanları ile vergi numaralarını göstermeleri istenecek ve ancak vergi dairesi işleme onay verirse dolar satın alabilecekler.
Kararın ardından dün Buenos Aires'te döviz alış verişinin ciddi şekilde azaldığı bildiriliyor.
Bunda sürecin bazı durumlarda bir saat sürmesinin ve pekçok başvurunun reddedilmesinin önemli rol oynadığı belirtiliyor.
Bazı döviz büroları ise hiç açılmadı.
Pek çok Arjantinli resmi enflasyondan çok daha yüksek olduğunu söyledikleri reel enflasyona karşı birikimlerini korumak için dolar alıyor.
İsteri krizi uyarısı
Maliye Bakanı Amado Boudou, yeni düzenlemeleri geçen Cuma günü açıklamıştı.
Boudou "Bu, vergi kaçakçılığı ve para aklama ile mücadelede önemli bir adımdır. Hesaplarında bir sorun olmayanlar sakin olsun, karanlık işler çevirenler korksun." diye konuşmuştu.
Bakan Boudou ayrıca "toplu isteri krizi" yaratmak isteyebileceğini söylediği "uluslararası çevrelere" karşı halkını uyarmıştı.
Arjantin'de Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner geçen hafta açık bir farkla yeniden bu göreve seçilmişti.
Onun liderliği döneminde Arjantin ekonomisi istikrarlı bir büyüme sergiledi.
Ancak enflasyon da arttı; hükümet yıllık enflasyonun %10 civarında olduğunu söyleyerken, bağımsız uzmanların tahminleri %25'e dek çıkıyor.
Varlıklı Arjantinlilerin enflasyona ve pesonun olası devalüasyonuna karşı korunma çabaları yüzünden milyarlarca dolarlık sermaye ülke dışına akıyor.
Hükümet ise pesonun değer kaybını durdurmak için kendi dolar rezervlerini satıyor.
Arjantin ekonomisinde son 20 yılda yaşanan ciddi krizler de halkın doları güvenli bir liman olarak görmesine yol açıyor.
Ülkede 1980'lerde hiper-enflasyon yaşanmış, 2001-2002'deki mali krizde de banka mevduatları dondurulmuş, dış borçlar ödenememişti.