BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,92
ALTIN 2.803,28
HABER /  GÜNCEL

Arizona'da göçmenlere kimlik kontrolüne onay

ABD Anayasa Mahkemesi, Arizona eyaletinde kaçak göçmen olduğundan kuşkulanılan kişilere kimlik sorulmasına izin veren tartışmalı yasayı onayladı.

Abone ol

ABD Anayasa Mahkemesi, Arizona eyaletinde kaçak göçmen olduğundan kuşkulanılan kişilere kimlik sorulmasına izin veren tartışmalı yasayı onayladı.

Ancak mahkeme yasanın çok eleştirilen maddelerinden bazılarını, örneğin göçmenlere yanlarında kimlik bulundurma zorunluluğu getirilmesini reddetti.

Ayrıca kimsenin sırf kimlik kontrolü amacıyla durdurulamayacağına, yalnızca başka bir suç şüphesiyle durdurulmuş kişilerden belgelerinin istenebileceğine hükmetti.

Yasayı eleştiren çevreler, durdurulacak kişilerin genelde Latin kökenliler veya siyahlar olacağını belirterek, ırkçılığa yol açacağını söylüyordu.

Yasaya karşı çıkan Başkan Barack Obama, bazı maddelerin reddedilmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Ancak kalan maddelerin "uygulamadaki sonuçlarından" endişe duyduğunu kaydeden Obama, "Hiçbir Amerikalı, dış görünümleri yüzünden zan altında kalmamalı" diye konuştu.

Buna karşılık Arizona Valisi Jan Brewer değişikliklerin yasanın "ruhunu" etkilemediğini söyledi.

Obama'nın Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerindeki Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney ise Obama'yı göç konusunda ulusal bir reform yasası hazırlamadığı için eleştirdi.

Romney, ABD'deki her eyaletin "sınırlarını koruma ve hukukun üstünlüğünü muhafaza etme sorumluluğu ve hakkı olduğunu" söyledi.

Alabama, Georgia, Indiana, Güney Carolina and Utah eyaletlerinde de benzer yasalar yürürlükte.

Federal hükümet, Arizona'daki yeni yasanın bu konudaki federal yasayla çeliştiğini söyleyerek şikayetçi olmuştu.

Ancak Anayasa Mahkemesi böyle bir çelişki olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu, gerekirse ileri bir tarihte yeniden başvuru yapılabileceğini kaydetti.

Seçim çekişmesi

ABD'de Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde adaylar Latin kökenli seçmenin oyunu almak için yarışırken, kaçak göçle mücadele konusu da hayli tartışıldı.

Başkan Obama ülkeye çocuk yaşta gelmiş yüzbinlerce kişiye oturum ve çalışma izni vermek istiyor.

Romney ise bu plana karşı çıkıyor ancak bu konuda kendisinin ne yapacağını ortaya koymuş değil.